Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (socknar I-R)   >   Järstorp   >  
Läshjälp AI:1, sid 40 (1725-30)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10657) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Timmy Brolin (Nikon) - Tisdag den 08 november 2011 kl. 11.09
AI1_sid40

Är det någon som har en aning om vad ordet längst ner till vänster kan vara för något?

"Göran" bör här vara ca 5-12år gammal, och jag misstänker att det inte är hans biologiska föräldrar som han bor hos.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10659) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin (Lotta) - Tisdag den 08 november 2011 kl. 11.57
Hej Timmy,
det står "tienstg."= tjänstegossen.

Mvh//
Lotta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10660) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Timmy Brolin (Nikon) - Tisdag den 08 november 2011 kl. 12.25
Tack så mycket!
Jag hade lurat ut att g:et på slutet nog stod för "gosse", och såg även "i" och "st", men fick inte riktigt ihop de andra bokstäverna till ett vettigt ord. :-)

Det finns ingen inflyttningsnotering för honom i denna HFL, vilket bör betyda att han bodde där redan när denna HFL påbörjades 1725, när han troligtvis var 5-7år gammal.
Är inte det en lite väl låg ålder för en "tjänstegosse"?

Antar att det är tänkbart att han flyttade dit 1730 (slutet av HFL-perioden), och att prästen glömt bort att skriva in det.
En annan tänkbar möjlighet är att han faktiskt är äldre än 5-7år, men då blir han senare lärling lite väl sent i livet, och en hel rad källor har i så fall fel födelseår på honom.

Å andra sidan verkar han inte ha deltagit i husförhören, vilket kanske antyder att han verkligen var väldigt ung...
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)