Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (socknar S-Ö)   >   Söderåkra   >  
Bergkvara sjöassuransförening
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5453) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Torsdag den 26 november 2009 kl. 11.53
Om minnet inte sviker så fanns det något som hette Bergkvara sjöassuransförening. Ett slags försäkringsbolag som man försäkrade båtarna i när en del av handelsflottan hade Bergkvara som hemmahamn. Var finns handlingarna idag som rörde Bergkvara sjöassuransförening?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5456) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Torsdag den 26 november 2009 kl. 13.13
Hej Håkan

Om jag inte har fel för mig så kom Bergkvara på andra plats när det gällde tonnage, det var bara Brantevik som var större.

Jag tror att Bergkvara sjöfartsmuseum kan hjälpa dig med upplysningar sjöassuransföreningen.

Det finns också ett sjöfartsmuseum i Kalmar Men om jag minns rätt så har de inte så mycket som rör Bergkvara.

Har du läst Gunnar Alexanderssons böcker? LIBRIS Han var den verkligen kännaren av sjöfarten i Bergkvara, men har tyvärr gått ur tiden. Barometern.

Är det någon särskild släkt du är intresserad av? Jag har forskat en del på "Jonsarna" Det vill säga ättlingarna till båtsmannen Jonas Liten. Du hittar mera om honom och hans barn under båtsmännen i Söderåkra socken

Christian
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5457) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Torsdag den 26 november 2009 kl. 14.23
Hej Christer

Har läst Alexanderssons böcker. Har köpt dem och de ligger hemma. Det är handlingar som sjöassuransföreningen som jag i första hand är intresserad av är deras första ärende (om jag inte minns fel) som en av mina släktingar stod för. Det är en bror till min farfars mor, Viktor Adrian Svensson, som på något vis råkade ut för något när han var ute på sjön. Om det var masten som bröts eller vad det nu var. Hade varit roligt att läsa om detta i deras handlingar. Dels för att se om man hittade någon av mina andra släktingar i dessa handlingar. Inte för att jag hört talas om något annat men ändå.


Håkan
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post20237) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 08 augusti 2022 kl. 13.58
Vill minnas att det en gång en sjöassuransförening i Bergkvara. Förmodar att det är någon slags försäkringsbolag som fanns under den tid som handelseflottan huserade i Bergkvarade. Sent 1800-tal tidigt 1900 tal. Undrar bara var handlingarna finns bevarade kring denna verksamhet. Skulle inte tro att verksamheten fortfarande är verksamheten är igång idag.

Har pratat med folk som är anslutna till sjöfartsmuseet i bygden men de visste inte riktigt. Pratade med sonen till en av författarna till en av böckerna om sjöfarten i Bergkvara men han visste inte heller var de fanns. Författaren själv är avliden sedan en tid tillbaka. Vill minnas att han hette Alexandersson i efternamn.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post20241) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - forumguide - Måndag den 08 augusti 2022 kl. 18.05
Det senaste inlägget ovan har flyttats hit från Allmänt om Småland.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)