Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar A-F)   >   Berg   >  
Domböcker för Berg socken
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7217) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson (Eivora) - Måndag den 21 juni 2010 kl. 21.37
Hej,

Jag hittade i Berg C:5 - döde, att min farmors anfader Abraham Larsson, blev skjuten av en dräng från en annan gård.
Det var den 25/2 1840. Han var 48 år.

Skulle vilja läsa i domboken om händelsen och undrar var man hittar den för denna socken?

Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7220) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Måndag den 21 juni 2010 kl. 23.04
Berg hör till Vadsbo härad, men det häradet är så stort att det var uppdelat i fyra tingslag med var sin häradsrätt. Berg ingick i Binnebergs tingslag.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7221) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson (Eivora) - Måndag den 21 juni 2010 kl. 23.25
Tack Jörgen,

Tyvärr såg jag på AD online att Binnebergs domböcker bara var avfotograferade till 1627, så dom finns väl på Landsarkivet i Gbg då?
Det var första brottet i den släkten :) Om det inte var ett vådaskott förstås.
Hans far var ryttare och hette Lars Orre från Orresätter, så där fanns många soldater i trakten med tillgång till skjutvapen.

Hälsn. Eivor
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7222) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Tisdag den 22 juni 2010 kl. 00.02
Ja, originalen finns på landsarkivet.

SVAR har också mikrokort fram till 1860, och det är mikrokorten som man får läsa på landsarkivet.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7223) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eivor Andersson (Eivora) - Tisdag den 22 juni 2010 kl. 00.18
Hm, mikrokort går över min horisont.

Såg folk som satt och läste dem på arkivet för (sådär 100 år sedan) :) men såg bara blåsvarta fläckar.
Jag beställde in böcker från arkivarien, ungefär som att läsa i AD-online.
Det är bekvämare nu.
Tack skall du ha igen.
Eivor
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)