Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar A-F)   >   Brunnhem   >  
Britta Larsdotter, född 1831
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12754) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elin Bildsten (Linnea09) - Torsdag den 20 september 2012 kl. 18.51
Jag letar efter førældrarna till Britta Matilda Charlotta Larsdotter f 1831 i Brunnhem..Jag ser i kyrkboken før Brunnhem 1831
att det føddes flera Britta,så hur skall jag veta vilka som var hennes førældrar?Det ær flera fæder som heter
Lars också..
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12756) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 20 september 2012 kl. 20.24
Du får följa henne bakåt i husförhörslängderna tills du (förhoppngsvis) hittar henne tillsammans med föräldrarna. Du kan läsa mer om detta i Arkivguiden: Släktforska i kyrkoböcker

Om det inte står någon inflyttningsnotering i en husförhörslängd, så utgå ifrån att hon finns på samma ställe (alltså samma gård eller torp, eller vad hon nu bodde på för plats) också i föregående längd. Det är inte alltid prästen noterade flyttningar så noga, men börja att leta där i varje fall. Ofta finns det gårdsregister i början eller slutet av längden, och ibland står torpnamn där också; registren är ibland original i boken och ibland upprättade på arkivet.

Om hon har flyttat in från en annan församling, så kolla i den tidigare församlingens utflyttningslängd varifrån hon kom. Ibland står det bara gårdens eller torpets namn, och ibland står det också ett sidnummer i husförhöret. Och vid utflyttningar gör man tvärtom, kollar i den nya församlingens inflyttningslängd vart hon tar vägen.

Så här bör man alltid följa en person, även om man har exakt födelsedatum och det faktiskt finns en person med rätt namn den dagen i födelseboken. Uppgifter kan lätt bli fel vid överföring mellan olika längder, inte minst vid flyttning. Och det kan faktiskt bli så tokigt att de felaktiga uppgifterna stämmer med en annan person med samma vanliga namn.

Var har du funnit Britta någonstans, d.v.s. hur långt bak har du kommit med den Britta som du säkert vet är 'din'? Har du inget födelsedatum, bara året?

(Ändrat av Jts den 20 september 2012 kl. 22.25.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)