Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar A-F)   >   Fåglum   >  
Andreas Nilsson och Maja Andersdotter - föräldrar till Anna, född på Gateberget under Holmen 1838
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13014) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elin Bildsten (Linnea09) - Söndag den 28 oktober 2012 kl. 17.43
Jag søker førældrarna till gifta paret Andreas Nilsson och Maja Andersdotter f.1786 i Barne-Åsaka.Jag vet inte nær Andreas ær fødd.Jag har hittat dem i Lekåsa c:5,nær deras dotter Anna føds den 9/5 1838 i Foglum.Dær står det att de bor i Gateberg,men jag kan inte finna dem dær..
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13017) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Forumguide) - Söndag den 28 oktober 2012 kl. 20.53
Ovanstående inlägg har hitflyttas från Lekåsa: Lekåsa 1838.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13018) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 28 oktober 2012 kl. 20.59
Kyrkoböckerna här är röriga. Dels har hela Lekåsa pastorat gemensamma födelse-, vigsel- och dödböcker för pastoratets alla socknar (Lekåsa, Barne-Åsaka, Fåglum, Kyrkås och Essunga). Dels har flera socknar också husförhörslängd i gemensamma böcker; ena året finns en sockens husförhör i en sockens arkiv och nästa i en annan, och olika socknar kan ha husförhör för olika år i samma volym. Det verkar som att det var en sparsam präst som skrev i den bok där det fanns några sidor lediga... :-)

Som pricken över i kallas pastorat i födelseboken (både på pärmen och förstasidan) för "Lekåsa församling", men det är alltså Lekåsa pastorat som avses. Det är mycket vanligt att prästerna i dessa trakter förr kallade pastorat för "församling".

Den socken som Anna föddes i den 9/5 1838 är Fåglum (dåtida stavning Foglum), vilket framgår av rubriken över årets födelsenotiser. Den aktuella husförhörslängden för Fåglum 1838 är Essunga AI:2 (som omfattar åren 1831-1839).

Men att hitta rätt husförhör 1838 är inte lätt om man använder SVAR, det är nästan 'Genline-klass' på hänvisningarna där. Det står i Essungas längd att den omfattar Fåglum, men i Fåglums arkiv finns ingen hänvisning till Essunga. Man får alltså använda landsarkivets arkivförteckning för Fåglums kyrkoarkiv för att se i vilken volym som husförhören för ett visst år ingår.

Men hos Arkiv Digital är det som vanligt inga problem. Där länkas det till alla volymer oavsett i vilkens församling de ingår.

Till saken - äntligen... :-)

Anna föds alltså på Gateberget i Fåglums socken. Husförhörslängden för Fåglum 1831-1839 finns som sagt i Essunga AI:2. I ortregistret i början på den står att Gateberget finns på sidorna 80 och 110. Vad som inte framgår av registret är att det är olika socknar; på sidan 80 finns Gateberget i Essunga socken, och på 110 i Fåglums socken.

Familjen finns alltså på sidan 110, på torpet Gateberget under Holmen, men där är Anna ännu inte inskriven. Inte heller finns hon med på Gateberget i nästa längd (1839-1847; Fåglum AI:1, sid. 24), men där finns en notering att familjen har flyttat till Christinetorp 1838.

Kristinetorp hittade jag i Essunga socken efter en del bläddrande i registren i de olika socknarnas husförhör. Och den husförhörslängden för Essunga ingår 'naturligtvis' i en volym i Barne-Åsakas arkiv... :-) AI:2, sidan 131. Där finns torpet Kristinetorp under Stora Djupsås, och där är Anna med, fast med fel födelsedatum, den 8/4.

Observera att Maja i husförhören har födelseåret 1805. Om det är rätt visar sig när hon följs bakåt. Men hon kan i varje fall inte vara född 1786; då skulle hon ha varit 52 år när Anna föddes.

Alla har "Lek." som födelseort i husförhören, men jag misstänker att det är "församlingen", alltså pastoratet, som avses, eftersom jag inte ser några födda i Fåglum och Essunga på de närmaste sidorna i resp. längd.

Andreas föräldrar står tillsammans med Andreas och Maja i husförhöret. I Essunga AI:2 står de först över Andreas, men är strukna där och skrivna under som fader och moder: Nils Andersson och Kjerstin Assersdotter.

Kjerstin noteras som död den 23/12 1836. Och det stämmer med dödboken (Lekåsa C:5, inget sidnummer, AD-bild 149). Där sägs hennes föräldrar vara Asser Jonsson och Maja Assersdotter.

Om vi går ett steg bakåt i Fåglums husförhörslängd, så blir det Barne-Åsaka AI:3 (1825-1832), där Gateberget finns på sidan 103. Maja står där som inflyttad 1829, från en plats som ser ut som "Nord Fog[lum]", vilket väl är en hel rote att döma av sidrubrikerna - och det blir ju många sidor och ett antal gårdar att leta igenom om man ska hitta henne den vägen.

Andreas och Maja finns i vigselboken den 3/7 1829 (Lekåsa E:1, uppslag 57), men där står det bara "torpare under Holmen". Det avser alltså Andreas eller båda, men säger ju inget om var Maja kommer ifrån.

Då börjar vi i andra änden i stället...

Det finns en Maria med fader And. i födelseboken på den dag som uppges som Majas födelsedag i husförhören, alltså den 14/3 1805. Hon föds på Asmusgården i Fåglums socken (Lekåsa C:4, sidan 74).

I Fåglums första husförhörslängd (1808-1814; Barne-Åsaka AI:1) finns familjen på sidan 63. I nästa längd (1814-1825; Lekåsa AI:2, sid. 46) är Maria kvar hemma. Men i längden där efter (1825-1832; Barne-Åsaka AI:3, sid. 79) är hon struken, med noteringen "Gift" och utflyttad till Gateberget 1829.

(Ändrat av Jts den 28 oktober 2012 kl. 21.11.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13019) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elin Bildsten (Linnea09) - Söndag den 28 oktober 2012 kl. 21.11
Tack så mycket!Ja,det ær inte lætt att hitta i SVAR tycker jag.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)