Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Dalsland   >   Bäcke   >  
Wilhelm Johansson, född 1852
De tre första inläggen har flyttats hit från Båhuslän: Askum, eftersom det visade sig att det var i Bäcke som Wilhelm var född.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17203) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ole-Jacob Jorsett - Tisdag den 07 mars 2017 kl. 13.26
Wilhelm Johanson f. 25/2 1852 giftes i 1875 i Glemminge Østfold Norge med Anna Brita Johannesdtr. f 7/7 1851. Wilhelm står som født i Askum Elfsborg - Anna Brita i Nafverstad.
Det vi vet er at Wilhelm døde 1900 av tæring - og at de fikk en sønn 1890 i Glemminge: Jan Peter.
Jeg skulle gjerne visst mer om WWilhelms slekt bakover?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17204) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 07 mars 2017 kl. 16.35
Vid vigseln i Glemmen 1875 står det som sagt att Wilhelm är född i Askum i Älvsborgs (Elfsborgs) län, både i kyrkoboken (ministerialbok nr. 9, 1871-1878, s. 280, nummer 36; media.digitalarkivet.no/view/378/2450/16) och klockarboken (klokkerbok nr. 4, 1867-1875, s. 393-394, nummer 88; media.digitalarkivet.no/view/7458/81785/30).

Han finns som inflyttad samma år (ministerialbok nr. 9, 1871-1878, s. 444, nummer 100; media.digitalarkivet.no/view/378/2446/23). Där står att han har attest av den 14/1 1875 från Wetterqvist. Anders Fredrik Wetterqvist var då kyrkoherde (pastor) i Tossene prästegäld, dit Askums socken hör. Prästen visste självsagt var hans socknar låg :-) - alltså i Båhuslän, inte Älvsborgs län.

Den rimliga slutsatsen är att det stod i attesten att han flyttade från Askum i Båhus län, men var född i någon socken i Älvsborgs län - och så rotade man till det i Glemmen när man skrev av attesten, och fick det till att han var född i Askum i Älvsborgs län...

Nästan hela Askums gamla kyrkoarkiv blev ödelagt vid branden i Tossene prästgård 1898. Med några få undantag är det enda som finns före det SCB-utdrag fr.o.m. 1860. Det är utdrag med en del uppgifter ur kyrkoböckerna, som sändes till Statistiska Centralbyrån för att användas till befolkningsstatistiken; det är m.a.o. inga riktiga kyrkoböcker.

Bl.a. finns utdrag ur utflyttningslängderna, med de personer som utflyttat ur riket. Där finns i Askum 1875 stenhuggaren Wilhelm Johansson, född den 25/2 1852 och utflyttad till Fredrikstad (sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0043531_00160). I mantalslängden samma år finns han på stenhuggeriet på Malmön hos smeden C. Brodin, n:r 39 (Sunnervikens häradsskrivare FIa:5, inget sidnummer, Arkiv Digital-bild 352; AID v148665.b352).

Den enda husförhörslängden i Askum som överlevde branden är den för åren 1861-1869 (AI:2). Där finns på uppslag 101 smeden Carl Brodin med hustrun Maja Lisa Johannesdotter, och också drängen Wilhelm Johansson. Alla tre är inflyttade från Bäckefors bruk i Bäcke socken i Dalsland, som hör till Älvsborgs län - och därmed bekräftas alltså varför man rotat till det i Glemmen.

I Bäcke sockens utflyttningslängd 1865 (B:1, uppslag 15) finns Wilhelm som nummer 35, utflyttad från Bruket (alltså Bäckefors bruk) till Malmön i Båhuslän, med hänvisning till uppslag 42 i husförhörslängden (som är Bäcke AI:10, och omfattar åren 1861-1865).

Och på den sistnämnda sidan finns han hos föräldrarna Johannes Eriksson och Stina Halvordsdotter, och där finns också Carl och Maja Lisa. Johannes Eriksson stämmer också med faderns namn i vigselnoteringen i Glemmen (de kråksparkarna är inte lättlästa, men när man har facit, så blir efternamnet genast tydligare... :-)).

Familjen finns också i de tidigare husförhörslängderna AI:9 (1856-1860, uppslag 49) och AI:8 (1851-1855, uppslag 25). Det framgår här att Maja Lisa är Wilhelms syster. Hon och Carl flyttade till Malmön i Båhuslän 1863, och några år senare, efter att bägge föräldrarna dött, flyttade den 13-årige brodern Wilhelm också dit.

Wilhelm finns i Bäcke födelsebok den 25/2 1852 (Bäcke C:2, inget sidnummer, AD-bild 46).

(Ändrat av kontoinnehavaren den 07 mars 2017 kl. 16.39.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17208) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ole-Jacob Jorsett - Onsdag den 08 mars 2017 kl. 17.11
Det er vel tilgivelig at Glemmen i Norje ikke hadde full oversikt over svenske Län...men nå har vi altså funnet ham i Bäcke.
Det ville være fint om hans foreldre - og kanskje beste- også.. - kunne finnes, jeg er ikke så kjent med svenske systemer. Men han finnes tydeligen - hvordan kommer jeg dit??
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17216) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 08 mars 2017 kl. 23.25
Wilhelms föräldrar heter som sagt Johannes Eriksson och Stina Halvordsdotter. Som exempel på hur det kan se ut i en husförhörslängd kommer här ett klipp med en del av sidan i den längd som är samtida med Wilhelms födelse:

Bäcke AI:8 (1851-1855), uppslag 25

(Bäcke AI:8, uppslag 25. Bilden från Arkiv Digital.)

För att kunna läsa kyrkoböckerna behöver du ett abonnemang. I Arkivguiden finns en jämförelse mellan Arkiv Digital, SVAR (Riksarkivet) och Ancestry som har digitala bilder av svenska kyrkoböcker och andra arkivhandlingar. Om du bara vill använda kyrkoböcker, så är Arkiv Digital det bästa alternativet med sina nya färgbilder. Men det finns mycket mer än bara kyrkoböcker, och både Arkiv Digital och SVAR har sådant som man är ensam om, så en kombination av de båda är väl det bästa. Ancestry kan du glömma...

I Arkivguiden finns också en beskrivning av hur man släktforskar i kyrkoböcker. Där finns också avdelningen Arkiv och källor med en beskrivning av olika typer av källor (alltså också annat än kyrkoböcker) och hur man hittar i arkiven.

Och så går det naturligtvis att få hjälp här i forumet om du kör fast... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17217) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ole-Jacob Jorsett - Torsdag den 09 mars 2017 kl. 12.38
Hej og tack, jeg har fått et abbonnement - mot en liten sum (i Norge er det gratis..) og funnet Vilhelms foreldre - og besteforeldre! i Bäckefors. Jeg gikk også til Naverstad og fant Vilhelms fru Anna Britta og hennes foreldre
så nå er neste "jakt" et tvillingpar fra Skee..
Det tok litt tid å lære det svenske systemet, men kirkebøkene er jo ganske like, og gamle, så noe velkjent er det. Jeg savner bare Folketellinger som i Norge, den første jeg finner er 1860? er det rett?
Ellers ser jeg at vår Vilhelm er døpt med enkel-V - det ble vel finere etterhvert med W...
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)