Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (socknar A-H)   >   Gärdserum   >  
Mantalsuppgifter
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7631) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Gunnar Källblom (Gunnar) - Torsdag den 07 oktober 2010 kl. 16.34
Ja, Gärdserum tillhör numera Östergötlands län, som tillhörde förut Kalmar län och hör till landskapet Småland.
Ligger med närliggande östgöta socknar under Åtvidabergs kommun. Som man även vill söka i Örtomta, Björsäter och andra socknar inom Bankekinds härad och/eller inom Åtvidabergs kommun.
Var finns Mantalsuppgifter, som man kan söka/hitta för vidare upplysningar än Mantalslängder, som numera är digitaliserade? Måste man söka i Vadstena landsarkiv på mikrokort eller/och originalhandlingar?
Gunnar Källblom
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7637) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Fredag den 08 oktober 2010 kl. 11.58
Skriftligt i stället för muntligt lämnade mantalsuppgifter (alltså de uppgifter som varje hushållsföreståndare var skyldig att vid mantalskrivningen lämna om sitt hushåll) blev inte vanligt på landsbygden förrän under 1800-talet; det var också då som det först kom bestämmelser om den saken (se Gösta Lexts "Mantalsskrivningen i Sverige före 1860", sidorna 88-89).

Eventullt bevarade skriftliga mantalsuppgifter från Gärdserum borde finnas i arkiven från häradsskrivaren i Tjusts fögderi eller landskontoret i Kalmar län; båda arkiven förvaras i Landsarkivet i Vadstena (länkarna går till dess arkivförteckningar i Nationella Arkivdatabasen, NAD). Men för häradsskrivaren finns ingen riktig arkivförteckning på nätet (i varje fall inte just nu, men det kommer väl förhoppningsvis så småningom), och i landskontorets arkivförteckning kan jag inte hitta någon lämplig serie som kan innehålla mantalsuppgifter.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)