Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (socknar A-H)   >   Hemmesjö   >  
Pierre (Per) Andersson (död 1703) vid Åryd bruk
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13799) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck (Niclas) - Lördag den 27 april 2013 kl. 08.26
Någon som forskat på hammarsmeden Pierre (~Per) Andersson (död 1703) familj? Han var även arrendator ihop med de andra smederna av Åryd. Hustrun hette Sigrid Steensdotter (död 1713). Föräldrar till följande:
*Johan Pierresson
*Annika Pierresdotter g.m. arrendatorn av Åryd Nils Persson Guse
*Helena Pierresdotter
*Anders Persson (ss gymnasist kallad Andreas Petri; inskriven i Växjö skola 1693, gymansist 1701),död och begravd 1704 i Hemmesjö
*Jacob Pierrsson "Arelius" , kallas Mr då han 1708 ger gåva till Hemmesjö kyrka
*Cathrina död 1695 i Åryd (Hemmesjö C:1 s 313; Mr Pehrß dotter i åhrry)


I Smålands nation i Åbo H II: 1677-1798 av Paul Wilstadius, s 50-51, framgår följande:
1708
449. Jacobus Petri Arelius. (11/6). Son till
en arrendator i Hemmesjö sn. Skol i Växjö
1698 22/3, gymn 1704, avgick 1708. Militär.

Växjö skolas matrikel 1698 anger:
d. 22 Mar: Jacobus Petri Arend: fil: par: Himmesiö
ann: 10 in Class jnf:

Jacob Pierresson (~Persson) Arelius är alltså född ca 1688 och blev efter studier i Åbo militär. Går han att återfinna ?


******************************************************************************************************

Hammarsmeden Pierre aka Per Andersson är säkerligen av en vallonsläkt, men vilken?

Hammarsmeden Pierre aka Per Andersson verkar ha kommit till Åryd järnbruk på 1680-talet - men varifrån ? Han bör ha varit verksam vid något annat bruk innan, kanske till och med finns hans vigsel med Sigrid Stensdotter noterad någonstans?
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)