Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (socknar A-H)   >   Bolmsö   >  
Johan (Jaen) Jönsson i Horn (1757-1834)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16847) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ronny Åberg - Måndag den 10 oktober 2016 kl. 13.19
Hej.
Jag har försökt läsa en bouppteckning från 1834 efter Jaen Jönsson på Bolmsö.
Det mesta har gått riktigt bra men när jag kommer till summeringen är det en mening jag inte kan tyda.
Det handlar troligtvis om ett belopp som härrör till fastigheten.
Jag hoppas med detta inlägg få hjälp med att tyda texten. Se bifogad bild.

Bouppteckning 1834
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16848) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 10 oktober 2016 kl. 14.33
"Tillkommer Husrötebrest
enligt Synjnstrumentet
af den 20:de October 1834"


"Brest" = brist, stavat som det uttalas av skrivaren... :-)

Om man brukade någon annans gård, så skulle man hålla byggnaderna i gott skick. Om man inte gjorde det, så fick man betala ersättning till ägaren för husröta.

Här har det alltså varit en syn efter Johans död, där man konstaterat att dödsboet ska betala sådan ersättning.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 10 oktober 2016 kl. 14.35.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16851) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ronny Åberg - Måndag den 10 oktober 2016 kl. 15.50
Tack Jörgen.
Nu har jag hela bouppteckningen komplett.
Intressanta ordval och stavningar!
Syninstrumentet gillar jag. Lite akademiskt?
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)