Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (socknar A-H)   >   Blädinge   >  
Köp av halva Jutegården i Blädinge 1626
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18508) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eva Vajstedt - Lördag den 16 november 2019 kl. 13.48
Jag har gjort en anteckning för några år sedan från Anbytarforum om att Nils Svensson och hans hustru Elin Larsdt i Blädinge köpte halva Jutagården 1626 av hennes bröder Per och Nils. Köpebrevet anmäldes på Tinget av syskonens farbror Gudmund Jute, men jag hittar det inte i Allbo Häradsrätt 1626 och några år därefter. Är där någon som vet var i boken det står?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18509) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 november 2019 kl. 14.54
Den 3/7 1626 (f. 325v; app.arkivdigital.se/aid/v393328.b3570.s326, överst på uppslagets vänstra sida).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18510) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 november 2019 kl. 15.03
Det kan tilläggas att Nils och Elin köpte 2/3 av halva gården (alltså 1/3 av varje bror), och Elin själv hade ärvt 1/3. Det här är ju Värend, där bror och syster ärvde lika.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18516) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eva Vajstedt - Måndag den 18 november 2019 kl. 12.03
Tack ska du ha. Jag som har varit igenom den boken så många gångar,ibland blir jag blind. Jag har två frågor till: 1. Åhs Norregård ligger den i Blädingeås? 2. I Blädinge C.1 sida 199 står "Begravdes Per Ingemarsons svärmoder i Blädinge 89 år". Vet du eller någon annan om denna Per är son till Ingemar Olufsson (en av mina anfädrar) i Lålatorp/Ramsåker?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18521) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 19 november 2019 kl. 00.57
I de äldsta husförhörslängderna finns bara Ås, inte Blädingeås. Och den byn består av Östra-, Söra-, Västra- och Norragården.

Först i AI:5 (1816-1825) finns Blädingeås med, men inte Ås. Och Blädingeås består här av fyra gårdar med samma namn som Ås gårdar.

Ås är alltså det gamla namnet, som sedan av någon anledning har ändrats till Blädingeås. Kanske för att skilja det från ett Ås i en annan socken?

Personerna vet jag inget dessvärre inget om.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)