Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Värmland   >   Sunne   >  
Annika Ersdotter i Vitteby som uppgav sig vara från Hed socken
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12100) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Söndag den 17 juni 2012 kl. 07.44
På Rötter_Tillfällighetsfynd_Västmanland_Hed kan man läsa om en Annika Ersdotter som uppgav sig komma från Livland, Hed socken, Enebotorp.

Jag skulle gärna vilja ha bekräftelse på om uppgifterna är korrekta.

Här en kommentar som jag i skrivande stund sänt in dit.

"Finns det något belägg för att hon skulle ha ljugit? Jag tycker inte man ska påstå något sådant förrän det kan bekräftas om vad hon ev. kan ha råkat ut för.

F.ö. torde det väl vara Lifland det står i födelseboken. Avskriften är i stort sett korrekt förutom att en av faddrarna inte hette Abra utan Abram.
Jag har kikat lite i Sunne husförhörslängder på Vitteby fram till Sunne A I:10 1757 - 1764 men inte kunnat finna någon Annika där.

Nu finns det emellertid också en socken i Västmanland som heter Hed och ett torp som heter Enbotorp. Någon herrgård med namnet Strand finns dock inte.
Se bl.a. ortregistret för denna sockens husförhörslängder.

I den diskussion på Anbytarforum » Läshjälp » Värmland » Sunne, födda 1720, GID 527.46.75300 som hänvisas till här ovan nämns ett utdrag ur Gunnar Almqvist "Sammandrag av Fryksdals härads domböcker 1701-1725" sidan 462 där Annika omnämns. Detta är felciterat i det inlägg som gjordes 2005-10-18. Där skriver skribenten på slutet i detta inlägg "hon kan inte dömas för lönskaläge eftersom detta skett på annan ort."
I boken står det däremot att "Eftersom det skett på annan ort, kan rätten endast döma henne för lönskaläge att böta 5 d smt"
.

Uppgift om födseln finns i Sunne C:2 (1707-1721) Bild 31 / sid 51 (Arkiv Digital) Se nr 16. (motsvarar ovanstående GID-nummer).

Se Diskussionens plats
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)