Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Värmland   >   Karlstads landsförsamling   >  
Hjälp med att förstå hur fattigvården fungerade och hur efternamn delades ut
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14650) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ulla Hultström (Und1ran) - Måndag den 06 januari 2014 kl. 15.25
Hej
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med att förstå hur min farfars far kan ha haft det i sin start i livet samt hur han fick sitt efternamn Hultström.
Han föddes 1859-06-01 i Karlstad stadsförsamling CI:9 sid 16 och fick namnet Bengt Johan. Han var det andra oäkta barnet till pigan Lena Svensdotter i Jäfverne. När han var ett år dog mamman och han och hans äldre halvbror blev omhändertagna av fattigvården och då fick de efternamnet Hultström(Karlstad landsförsamling AI:17 sid 105 och 182). Varför de fick det namnet vet jag inte och jag vet inte heller var de bodde. Kanske fick de flytta runt bland de som bodde i Jäfverön/Jäfverne - är det någon som vet? Han finns vidare i AI:18 sid 214 (pappornas namn står här), AI:19 sid 250 (brodern dör) och AI:20 sid 242. I AI:21 sid 255, då han var 18 år, ser det ut som om han fick börja jobba som dräng i Jäfverön och Långviken och skrevs in på sid 42 i samma bok.

Jag är tacksam för allt som kan bringa klarhet i något av detta.

Vänliga hälsningar
Ulla Hultström
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14652) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin (Lotta) - Fredag den 10 januari 2014 kl. 16.16
Hej Ulla,

i Karlstads landsförsamling AI:18 sidan 214 är det inte pappornas namn som är antecknade. Det står "Do(=dito) hos J. J. Andersson på Jäfverne" respektive "Do hos Anders Larsson i Fantviken". Dito syftar på vad som står ett par rader högre upp, alltså "bortaccorderad", så där har du uppgift om var dom bodde.

När äldsta sonen Anton föds i Alster står det att modern är pigan Lena Svensdotter i Hagdala i Bergs församling vid Mariestad, Alster CI:4 sidan 349.
Men det stämmer inte riktigt. När Lena flyttar till Karlstad 1857 står det i Bergs utflyttningsbok B:4 bild 8, att hon kommer från Lars Persgården, och där finns hon, i Berg AI:13 sidan 209. Hon är piga hos häradsskrivaren Olof Christian Möller, som har en fru som heter Ulrika Charlotta Hultström.
Har Ulrika Charlotta en bror/manlig släkting som kanske kan finnas i närheten och vara far till Anton? :)
Har bröderna samma far? Finns Hultström i närheten någonstans när Bengt Johan blir till?

Bengt Johan är förresten inte född i stadsförsamlingen, utan i Jäverne i landsförsamlingen enligt födelseboken.

Mvh//
Lotta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14658) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ulla Hultström (Und1ran) - Söndag den 12 januari 2014 kl. 17.27
Hej Lotta
(är inte van vid forumet så det verkar som om min kommentar farit ut i cyberrymden)
Det var väldigt lärorik information och jag hade ingen aning om att utackorderingar skrevs på det viset.
Jag letade vidare på Ulrika Charlotta Hultström. hon kom från Mariestad och hade en två år yngre bror som hette Frans Anton Wilhelm. Han gifte sig aldrig och han bodde antingen i Mariestad eller Ullervad. Det verkar ju inte otroligt att han hälsade på sin syster under den här tiden, så han skulle kunna vara Bengt bror Antons biologiska pappa.
I böckerna står det däremot inget om att på något sätt var i Värmland senare och därmed skulle kunna vara Bengts pappa.
De höll säkert inte någon kontakt när Bengts mamma åkte tillbaka till Värmland.

(Det gick i alla fall bra för Bengt som levde i 95 år och fick en massa barn, varav den äldste tog universitetsexamen)

Tacksamma hälsningar från Ulla
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)