Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Värmland   >   Visnum   >  
Visnum LI:1 (1689-1759), AD-bild 42
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14804) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sari Wilhelmsson (Willa) - Torsdag den 20 februari 2014 kl. 08.48
Vad är det soldaten Hallor i Nybble lagar vid Coret?

skärmklipp


skärmklipp1

Visnum-LI-1-1689-1759-Bild-69

Och är det samma ord här?
Visnum-KI-2-1638-1711-Bild-43

Visnum-KI-2-1638-1711-Bild-43

MvH Sari

(Ändrat av Willa den 20 februari 2014 kl. 08.57.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14806) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 20 februari 2014 kl. 09.45
Det står "Teldet" på översta bilden och "Telgdet" på de andra.

Och det är inga som helst problem att tala om vad det är - eftersom jag stötte på samma sak (då stavat tilgde) för bara några dagar sedan i ett torpsyneprotokoll, och slog upp det då. :-)

Så det kan slumpa sig...

Enligt Svenska Akademiens ordbok är tilde ett trägolv.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14807) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sari Wilhelmsson (Willa) - Torsdag den 20 februari 2014 kl. 09.50
Jag är klapprutten, sökte lite själv på nätet på lite olika varianter av vad det är jag tror det står! Om det står teldet på första klippet betyder det golvet vid koret. Möjligen står det i bild 2 och 3, telgdet, borde vara detsamma, tror jag?

Bild 3 är från 1687. Samma år hugger Hallor tillsammans med andra soldater timmer till brygghuset vid kyrkan.
De andra två bilderna har jag samma årtal på 1697, vilket inte kan stämma.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14809) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sari Wilhelmsson (Willa) - Torsdag den 20 februari 2014 kl. 10.04
Tack Jörgen, skrev samtidigt med mig. Intressant, han var ingen finsnickare där inte. Brukar inte koret vara upphöjt mot övriga golvet?
Möjligen var Hallor med vid lagningen av kyrkans golv även 1687. För dessa lagningar (kyrkans golv och golvet vid koret) ska väl tolkas som olika händelser?

MvH Sari
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)