Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Värmland   >   Östmark   >  
Fäbacken i AI:15, s. 409 - tolkning av tekst
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17767) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Terje Eriksen - Torsdag den 05 april 2018 kl. 11.03
Hei
Jeg finner Olof Ersson og hustru Annika Andersdotter og barn i Östmark Fäbacken AI/14 s.408.
I de kommende Husforhörslängder har jeg ikke funnet de igjen før jeg nå så en liten notis nesten nederst til venstre på s.409 i Östmark Fäbacken AI/15.
Det ser ut som det er skrevet: "Olof Ersson ...... Lekv.kap" - hva er teksten og hva kan det bety?
Hvor ble det av hustruen Annika Andersdotter og barna Erik(1822), John(1831) og Johan(1839)?

I AI/14 s.408 er det i rubrikken for Lefnad- og sjukdoms- omständigheter notert 2 navn ut for Olof(Erik Anderson, Marit ??(hva er dette etternavnet?) Kan dette være hans foreldre?
På forhånd mange takk for god hjelp!
Mvh Terje Eriksen
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17768) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 05 april 2018 kl. 13.20
Framför Olofs namn i AI:14 står "D:o Lekv.", alltså "Dito Lekvattnet".

Lekvattnets kapellförsamling bildades inom Fryksände socken 1851, men en del kom från Östmark. Och därefter finns Fäbacken med i både Östmarks och Lekvattnets husförhörslängder, så tydligen kom gränsen att gå så att en del av Fäbacken kom att höra till Lekvattnet och en del fortsatt till Östmark.

Fr.o.m. 1851 finns Olof och Annika med barnen på uppslag 31 i Lekvattnet AI:1.

Och där finns det en särskild spalt för föräldrarnas namn: Olofs heter Erik Andersson och Marit Andersdotter, och Annikas heter Anders Hansson och Karin Jansdotter.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17769) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Terje Eriksen - Torsdag den 05 april 2018 kl. 13.41
Hei
Igjen stor takk til deg Jørgen for å dele din store kunnskap med meg
Mvh Terje Eriksen
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)