Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Övriga källor   >   Övrigt   >  
Bortauktionerade barn
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19109) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 14 september 2020 kl. 00.47
En undran i största allmänhet. Om ett barn blir bortauktionerat. Var hittar man handlingar kring detta i källmaterialet?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19110) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 14 september 2020 kl. 01.34
Jag vet inte när man började med sådana akutioner, men i den mån det finns bevarade protokoll och räkenskaper för fattigvården, så ska de finnas i respektive kyrkoarkiv fram tills kommunerna bildades 1863, därefter i kommunarkivet.

Det kanske kan vara på så sin plats med ett litet förtydligande om vad det innebar att barn och andra "auktionerades bort", eller "såldes på auktion" som det ofta kallas.

De som inte kunde klara sig själva - t.ex. föräldralösa barn eller åldringar som inte hade några barn som kunde hjälpa dem - blev av fattigvården utplacerade hos sockenbor som fick ersättning för att ta hand om dem. Och auktionen innebar att sockenborna bjöd under varandra; de som begärde lägst ersättning fick ta hand om fattighjonen.

Det var naturligtvis en vidrig hantering av de som behövde hjälp, men det är ju i princip likadant i dag när kommunal service, t.ex. åldringsvård, läggs ut på entreprenad till lägstbjudande företag - med känt resultat...
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19111) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 14 september 2020 kl. 19.41
En tanke som slog mig bakefter var sockenstämman och protokollen därifrån. Kan de ha med auktioneringen att göra Om inte alla gånger men i något sammanhang?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19112) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 14 september 2020 kl. 22.31
Jag har sett en del fattigvårdsärenden i sockenstämmoprotokoll, men jag kan inte påminna mig att jag sett något om auktioner där. Men jag har inte läst alla sockenstämmoprotokoll... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19113) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 14 september 2020 kl. 23.05
Okej. Får tacka så länge.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)