Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Forskningsmetoder   >   Arkivkunskap   >  
Verksamhetsbaserad arkivredovisning
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9099) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Lördag den 09 april 2011 kl. 10.23
Sedan 1903 har det funnits något som hetat "Allmänna arkivschemat." Det har i huvudsak legat till grund för hur arkiven förtecknats. 2009-01-01 infördes ett nytt system för redovisning av arkivhandlingar "Verksamhetsbaserad arkivredovisning", se Riksarkivets hemsida http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=11207&ptid=0&refid=4032. Kommer då arkiven omförtecknas igen?

Mvh/Sten Magnusson
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9114) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Tisdag den 12 april 2011 kl. 10.29
Det som komma skall är intressant och är inte så lätt som det synes. Processbaserad/verksamhetsbaserad arkivredovisning är något som fötts ur det systemskifte som den digitala revolutionen medfört, men även ur en ny samhällelig organisationskultur. När det gäller de äldre redan förtecknade arkiven så förblir dessa enligt allmänna arkivschemat. Lagt kort ligger. Statliga myndigheter ska senast 2013 övergå till Verksamhetsbaserad arkivredovisning, men kan få dispens för "äldre" ej förtecknade myndighetsarkiv (nu pratar vi om avställda handlingar/arkivbildare före 2013-01-01 som ej blivit förtecknade). Om det i framtiden inkommer handlingar till en statlig myndighet som tillhör betydligt äldre arkivbildare ska dessa alltså förtecknas enligt allmänna arkivschemat - dessa är ju upprättade före 1 jan. 2013.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12390) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Onsdag den 01 augusti 2012 kl. 23.17
På Riksarkivets hemsida står det idag 2012-08-01 att man tagit fram en Ny vägledning om arkivredovisning. Nästa länk går till rubriken Redovisa verksamhetsinformation - vägledning och slutligen en länk till ett nedladdningsbart PDF-dokument.

Det nya systemet avser enligt uppgift i första hand statliga myndigheter och ska vara genomfört 2012-12-31.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)