Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Indelta arméregementen   >   Östgöta regemente   >  
Lars Högström
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13024) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Li Hoffström (Sivan) - Tisdag den 30 oktober 2012 kl. 00.20
Jag letar efter soldat Lars Högström, gift med Lena Matsdotter och soldat vid Östgöta regemente ca 1750. De fick en son Petter Hoffström, född feb 1752 i Östergötland, någonstans.

Jag har hittat en Lena Matsdotter som är född i Simmelsjön, Ljusnarsberg 12/4 1731 och som gifte sig med en Lars Carlsson 29/9 1751 - hittat i Ljusnarsberg, Örebro i Födde respektive vigselboken. Undrar om det är samma eller en annan av alla Matsdöttrar som finns i vårt land...?

Hemskt tacksam för all hjälp någon eventuellt kan ge!

Hälsningar
Li Hoffström
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13027) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin (Lotta) - Tisdag den 30 oktober 2012 kl. 18.28
Hej Li,
kvinnan som gifter sig i Ljusnarsberg med Lars Carlsson heter Anna Matsdotter. (Ljusnarsberg EI:1 bild 69 i AD)
Familjen finns i Örkärn, Ljusnarsberg AI:5 1753-1760) sidan 230.

Har du letat i rullorna omkring 1752 i Östgöta regemente som Jörgen tipsade dig om här?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13050) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Li Hoffström (Sivan) - Torsdag den 01 november 2012 kl. 23.38
Hej!

Ok, då är det nog inte min anmoder. Jag har försökt att kolla i Östgöta regemente men inte hittat rätt ställe att leta i. Dessutom är det besvärligt, då min Mac-dator inte kommer riktigt bra överens med plugin-programmet man ska ha för att kunna leta i riksarkivet.

Det borde finnas uppgifter i Krigsarkivet som finns i Stockholm, ska gå dit en dag och titta.

Tack för hjälpen!

Mvh Li
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13136) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Li Hoffström (Sivan) - Måndag den 12 november 2012 kl. 00.29
Hej!

Nu har letat igenom hela Östgöta regementes rullor 1742, 1751 och 1758, och där finns ingen Lars Högström. Däremot har jag hittat en Lars Andersson Högström i Upplands regemente, Högby rote och Lagunda kompani 1748. Där är han ogift och 24 år. Han skulle i så fall vara född 1724, men inte i Högby, för där har jag kollat - prästen (eller vem det nu var som skrev) har skrivit väldigt otydligt, så jag kanske har missat något.
Undrar om de hade skrivit snyggt med sirlig handstil allihopa om de hade kunnat se oss ättlingar sitta med näsan över böckerna såhär ca 270 år senare...:/?

Vad som förbryllar mig är att det inte finns något Högby eller Lagunda i Uppsalaböckerna på Ancestry.se, däremot i Östergötland - där finns Högby men inte Lagunda. Varför har orterna olika benämningar? Nu tänkte jag i alla fall leta vidare i Östergötland/Högby- böckerna för 1712 och framåt.

Ja, om det nu är min anfader, vilket jag hoppas...:)

Tar tacksamt emot all eventuell hjälp :)

Hälsningar
Li Hoffström
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13137) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Måndag den 12 november 2012 kl. 01.05
Upplands regemente var indelt i Uppland, så en Högby rote där har inget med Högby socken i Östergötland att göra.

Lagunda kompani har sitt namn efter Lagunda härad, och roten efter en gård/by Högby.

C. Grills "Statistiskt sammandrag av svenska indelningsverket" (kort och gott kallat "Grill" efter författaren) kom ut cirka hundra efter den här aktuella tiden, så rote- och kompaniindelningen har ändrats, men där finns i varje fall en Högby rote i Nysätra socken i Lagunda härad.

Men soldatnamn var bara unika inom kompaniet; det kunde alltså förekomma soldater med samma namn på olika håll samtidigt. Sannolikheten för att denne upplänning är rätt Lars Högström är alltså inte allt för stor.

(Ändrat av Jts den 12 november 2012 kl. 01.17.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13138) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Måndag den 12 november 2012 kl. 01.24
Det fanns också ett Östgöta kavalleriregemente. Kavalleriets ryttare brukade kallas för just ryttare, inte soldater (som alltså var knektar, fotsoldater) - men prästen som skrev sonens dödsnotis i Kumla kanske inte visste så noga vilken sorts soldat fadern varit. Så kanske var Lars Högström ryttare?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13161) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Li Hoffström (Sivan) - Fredag den 16 november 2012 kl. 17.02
Hej!

Nu har jag letat igenom även Östgöta kavalleriregemente och inget napp. Hittade Baron Gustav Duvall däremot på bild 583 i Andra Livgrenadjärregementet 1753 (NAD SE/KrA/0023, AID :v66373.b583) - var det han som var vittne när Petter Hoffströms son Carl Johan Fredrik Hoffström döptes, tro? Kan det vara något samband? Jag har olika teorier om varför vi inte hittar honom i böckerna - är han oäkta barn, tro?

Vet inte riktigt hur och var jag ska leta vidare...:/

Hälsningar Li Hoffström

(Ändrat av Sivan den 16 november 2012 kl. 17.04.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)