Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båtsmanskompanier   >   Blekinge båtsmanskompanier   >  
Blekinge Båtsmansregister - Uppdatering
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7673) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Torsdag den 14 oktober 2010 kl. 13.47
Blekinge Båtsmansregister har uppdaterats. Nättidningen Rötter 2010-10-12

Jag gick in och tittade på en av mina "egna" båtsmän Sven Andersson Storberg för att se om det till kommit något nytt och blev minst sagt konfunderad:

http://www.blekingesf.se/db/getperson.php?personID=I5365&tree=1

Torsten.gif


Sven och Cecilia har fått ytterligare tre barn, bland annat en Torsten född redan 24 augusti 1740 i Märserum i Åryds socken. Jag hittar inte någon Torsten över huvud taget i Åryds födelsebok.

Det närmaste jag kan komma är en dopnotis från ovanstående datum: "Per Månsson Sparfs ena Twilling i från Masserum Kiersten den andre dödfödd." Kiersten blir inte gammal. Han begravs den 31 augusti en vecka efter modern.

SE/LLA/13494 Åryd CI:1 (1704-1767) Bild 137 / sid 253
SE/LLA/13494 Åryd CI:1 (1704-1767) Bild 140 / sid 259
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7674) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Torsdag den 14 oktober 2010 kl. 14.43
Det är onekligen en fascinerande familjesituation! :)

Tittar man i personakten för den lille "dödfödde Torsten", som egentligen heter Tiersten/Kiersten, så har han dubbel uppsättning föräldrar, Per Månsson Sparf och Kerstin Larsdotter samt Sven Storberg och Cecilia Pålsdotter.

Med tanke på att dödfödda barn inte fick något namn alls, så undrar man var namnet Torsten kommer ifrån. Det måste alltså vara den i 9 dagar överlevande andra tvillingen, sonen(!) Tiersten.
Denna son står under Per Månsson Sparfs personakt som dotter med namnet Kerstin! Det måste ju vara hon eftersom det var tvillingar Per fick och inte trillingar. Enligt registret gifter "hon" sig med båtsman Zacharias Åkesson Mättis och blir mor till flera barn.

Som det står på Rötters förstasida, "familjeband har knutits", och det kan man ju kanske hålla med om. Men riktigt rätt blev det väl ändå inte? :)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7677) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Torsdag den 14 oktober 2010 kl. 19.42
Jag ser på bilden ovan (från det som Blekinge Släktforskarförening vill få folk att tro är det enda "riktiga" båtsmansregistret) att Storberg (född 1825) och hans hustru (född 1834) har ytterligare ett dödfött barn innan de själva föddes; inte närmare ett sekel innan som "Torsten", men i varje fall något eller några årtionden, nämligen 1811.

De har dessutom ännu ett dödfött barn i juni 1855, två månader innan sonen Anders Peter föddes.

Precis som "Torsten" är också dessa båda födda i helt andra socknar och har dubbla föräldrapar i det "riktiga" registret. Hur kan det över huvud taget vara tekniskt möjligt att registrera dubbla föräldrar?

Inget av dessa 'extrabarn' finns emellertid hos Sven Andersson Storberg i Blekinge och Södra Möre båtsmän (direktlänk till Storberg: http://diginpast.se/bmregister/databas/db/peb94e13f.html).

Det kan ju vara bra för dem med båtsmansanor att veta att det finns fler båtsmansregister än det "riktiga"... :)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7684) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Annika Otfors - Fredag den 15 oktober 2010 kl. 15.48
Det vore också trevligt om ni skickade in dessa felaktigheter till Blekinge Båtsmansregister, ni hittar e-posten på den sidan, vart ni i så fall skickar uppgifterna.
Vad gör era fynd för nytta på denna sidan? Skicka till bägge registrerna ifall de saknas eller är felaktiga.

Kan tillägga att Blekinge Båtsmansregister har funnits sedan 1993 och saker och ting kring registret är under utredning. Ibland blir man eftertänksam när man inte skrivit avtal och satt sin copyright på ett register t ex. Men som sagt, saken är under utredning.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7685) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 15 oktober 2010 kl. 16.29
"Vad gör era fynd för nytta på denna sidan? Skicka till bägge registrerna ifall de saknas eller är felaktiga."

Vilken trevlig ton... Råder någon slags rapportskyldighet?

Man skulle också kunna fråga: Till vad nytta upprepar Blekinge Släktforskarförening arbete som redan är gjort?

Ni ber på er hemsida alla intresserade om hjälp med "renovering och tillbyggnad" av föreningens ofullständiga och delvis även felaktiga register - men medan föreningens register har legat i träda, så har en stor del av det mödosamma arbetet med att noggrant gå igenom källorna för att sammanställa uppgifter om båtsmännen och deras familjer utförts av de kunniga forskarna bakom Blekinge och Södra Möre båtsmän.

Det är visserligen inte föreningen som har "handen på rodret" där - vilket verkar vara viktigast för er - men det registret finns fritt tillgängligt, till nytta för alla forskare.

Vill ni i föreningen att ert register ska vara en kopia av Blekinge och Södra Möre båtsmän - eller varför vill ni att alla skillnader (jämfört med ert register) som man finner där ska rapporteras till föreningens registeransvariga?

(Ändrat av kontoinnehavaren den 15 oktober 2010 kl. 16.34.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7686) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Annika Otfors - Fredag den 15 oktober 2010 kl. 18.45
Vaddå rapportskyldighet, det var du Jörgen som nämnde ordet och det känner jag inte till något om. Vi välkomnar uppgifter inget annat.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7687) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 15 oktober 2010 kl. 18.53
Min fråga om rapportskyldighet berodde som sagt på tonen i det citerade stycket i ditt förra inlägg, som mer gav intryck av en order än ett "välkomnande"...
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7690) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Fredag den 15 oktober 2010 kl. 19.48
Annika,
du tycker inte att det var lite förhastat att publicera dom där raderna som står på Rötters förstasida?

När man läser att "varje post har gåtts igenom" och "familjeband har knutits" så blir det ju närmast komiskt när man upptäcker sådana saker som det om lille "dödfödde Torsten" som dör en gång till efter nio dagar och återuppstår som kvinna, gifter sig och får barn.

Håller man sig till just den akten om Storberg så inser man ganska snart att där finns fler fel. T. ex. att det dödfödda barn som verkligen är hans också har dubbla föräldrar. Tittar man på akten som hör till barnets felaktiga föräldrar så upptäcker man där att modern i den familjen fått ett barn 25 år före sin egen födelse, två dödfödda barn vid 64 års ålder med fem månader emellan, och dessutom ett när hon var 90 år. Alla dessa barn har dessutom också dubbla föräldrar.

Man får en uppfattning om att familjebanden som knutits liksom har blivit en enda härva av knutar. :)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7700) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Lördag den 16 oktober 2010 kl. 10.42
Till det andra Blekinge båtsmansregister som Jörgen länkar till ovan (Blekinge och Södra Möre båtsmän) så ser jag ingen information om vilka källor, dvs rullor, som förtecknats. En genomgång av källäge och redovisning av tillvägagångssättet är ju A och O i vetenskapliga sammanhang (vilket i och för sig en dylik hemsida kanske inte haft som sin ambition?). Saknar dessutom information på sidan om de första båtsmännen ifrån 1680-talet och ser även på rak arm att det finns stora luckor på 1700-talet. Det är svårt att bilda sig en uppfattning hur heltäckande databaser är om inte excerperingsgraden redovisas. Det enda som framgår är att vederbörande "...har betat av socken för socken och när vi blivit något så när nöjda med en socken har vi lagt ut den till de andra ". Alltså har man enbart satsat krutet på kyrkböckerna och inte använt sig av mönsterrullorna som finns på Krigsarkivet (en hel del ofilmade) ? Generellt sett tycker jag att det slarvats enormt med att redovisa excerperingsgraden i de olika soldatregistreringar som skett.
Min fråga är alltså om man inte systematiskt registrerat båtsmännen kronologiskt ? De första båtsmännen i Blekinge och Södra Möre är mycket intressanta då flera av dessa var enrollerade ifrån Finland och Norrland och ingick med sina familjer i en stor tidig invandring till trakten (själv misstänker jag att skrönorna om strandade spanjorer som förekommer i skilda delar i sydöstra Sverige kan ha sin upprinnelse i denna stora invandring av "svartmuskiga" finnar ifrån dåtida östra rikshalvan (bl a Savolax)).

Jämförelsevis med Blekinge släktforskarförenings "Blekinge Båtsmansregister" - hur redogörs källor och excerperingar däri?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7701) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 oktober 2010 kl. 11.48
Båtsmännen redovisas socken för socken i Blekinge och Södra Möre båtsmän, och det är väl därför som man också har publicerat en socken i taget ("...har betat av socken för socken och när vi blivit något så när nöjda med en socken har vi lagt ut den till de andra").

Men varför skulle det betyda att man bara har använt kyrkoböcker och inte rullor?

Källorna anges för respektive båtsman. Om vi som exempel tar den båtsman som jag också länkar till ovan - Sven Andersson Storberg - så finns där noteringar om vad som står i de olika generalmönsterrullorna. Därmed framgår vilka rullor som har använts; det finns också en fotnot som visar att det är Krigsarkivets exemplar. Där anges också ur vilka kyrkoböcker som uppgifter har hämtats.

Dessutom finns allmän information här: Båtsmän i allmänhet.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7706) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Lördag den 16 oktober 2010 kl. 19.52
Tack Jörgen för klargörande. Det var en rätt rörig hemsida tyckte jag och när du länkade till Båtsmän i allmänhet så framgår det ju vilka fåtaliga källor som excerperats, vilket även förklarar varför det är så stora luckor i presentationen. Att jag misstänkte att man i stort använt kyrkböcker berodde på den ganska udda formuleringen att man betat av socken för socken, vilket är märkligt att göra om man letar i mönsterrullor där socknarna brukar blandas huller om buller. Nåväl, det är därför det skiljer sig så mycket mellan olika inmatade rotar förstår jag nu. Förhoppningsvis finns en plan på hur de arbetar så inga rotar glöms bort. Det utlovas även att de ofilmade mönsterrullor som finns på Krigsarkivet ska gås igenom i framtiden. Deras visuella kartbild är mycket bra och en utmärkt ingång, men det jag saknar är en kronologisk uppräkning av vilka båtsmännen varit över tid per rote; sortering är nu på båtsmansnamn och förnamn).


Av mönsterrullor har alltså använts följande år:
1685
1724
1735
1740
1751-1780, diverse (med sammanställningar av förändringar)
1781-1795, generalmantalsrullor - men uppenbarligen inte ett så omfattande material
1803 - den sista generalmantalsrullan
därefter generalmönsterrullor vart femte år fram till 1912

Alltså är materialet 1680-tal till 1750 långt ifrån fullständigt och torde kunna kompletteras med andra ej mikrofilmade rullor vid Krigsarkivet.
Detta är alltså registret hos "Blekinge och Södra Möre båtsmän" (som det synes vara föreningen Ostkanten som står bakom? Svårt att få fram ansvarig för denna alternativa båtsmansdatabas då kontakten enbart är en mejladress: batsman(a)klaura.se - men Eva Cumner, Linda Palm Simonsson och Erland Eliasson nämns och dessa är ju aktiva inom Ostkanten).

Hur har Blekinge släktforskarförening arbetat i sin båtsmansdatabas ? Vilka källor har de excerperat som jämförelse med Ostkantens?

Mvh
Niclas
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7707) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Lördag den 16 oktober 2010 kl. 20.26
Hej Niclas,
om du vill jämföra register så är det bara att gå till BSF:s register och kontrollera. :)

Här är en länk dit:
http://www.blekingesf.se/vara-register/batsmansregistret

Hur dom har jobbat och vilka källor dom har excerperat är det väl dom själva som är bäst skickade att svara på.

Mvh//
Lotta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7716) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Söndag den 17 oktober 2010 kl. 20.01
Hej Lotta!

Tack för länken - jag kollar den och får förhoppningsvis svar på mina frågor där. Tänkte i min enfald att det kunde vara bra att ha en öppen diskussion med andra om dessa båtsmansdatabaser här, eftersom ni diskuterat innehållet närmare ovan, men jag gör som du skriver och kontaktar dem istället med eventuella frågor.

Mvh
Niclas
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post7718) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Söndag den 17 oktober 2010 kl. 20.47
Hej Niclas,
visst går det bra att diskutera båtsmansdatabaser om man vill.

Jag tycker dock att det är A och O att respektive upphovsmän har kontrollerat alla uppgifter innan dom lägger ut dom på nätet. Att inte göra det och samtidigt gå ut på "Sveriges största släktforskarsajt" och skriva att "alla poster har gåtts igenom och familjeband har knutits" som BSF har gjort, när det är helt uppenbart att det förekommer åtskilliga grova felaktigheter i registret, det är inte bra alls. Det är rent av förkastligt!

Mvh//
Lotta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post11746) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Söndag den 29 april 2012 kl. 13.51
När det gäller Blekinge Släktforskarförenings båtsmansregister är det uppenbarligen kvantitet och inte kvalitet som gäller.
2012-04-24 uppdaterades registret med 1211 nya båtsmän enligt föreningens hemsida. Det står också att enbart militära källor har använts.

Det märkliga är att källor till redan befintliga registerposter också har "uppdaterats". Numera kan man se att födda, vigda och döda har källan "Krigsarkivet".

För att ta ett exempel, så kan vi gå till den lille "dödfödde tvillingen Torsten" som nämns ovan. Han finns fortfarande med, trots att det har påpekats att dödfödda barn inte fick något namn, och att den som överlevde dessutom inte heter Torsten. Uppgiften om "Torstens" födsel och död påstås ha Krigsarkivet som källa.

Som också påpekats ovan är den som tydligen anses vara "Torstens" tvilling i registret kallad Kerstin, gift med båtsman Mättis och fick flera barn med honom.
Detta trots att den överlevande tvillingen hette Tiersten(Kiersten), var en pojke och dessutom dog 9 dagar gammal!
Åryd CI:1 sidan 253 och 259.

En annan båtsman får en dotter postumt och sedan ytterligare ett barn ett år efter sin död! Dessutom gifte han om sig 18 år efter sin död! Källa till detta uppges också vara Krigsarkivet.

Listan på exempel kan göras mycket längre.
Hade det inte varit bättre att gå igenom alla poster ordentligt innan dom publicerades?!
Görs det ingen rimlighetskontroll innan uppgifterna publiceras?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post11758) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Måndag den 30 april 2012 kl. 17.03
Kvantitet inte kvalitet, som sagt var!

Det finns (åtminstone) en person som är registrerad som båtsman - med båtsmansnamn och allt - trots att han aldrig har varit båtsman. Undrar hur det gick till? Det är nämligen inte alls svårt att följa honom i husförhörslängderna och hans barn i födelselängderna.
Han nämns aldrig som båtsman och aldrig med något båtsmansnamn!
Hans födelsedata, kompanitillhörighet och nummer uppges ha "Krigsarkivet" som källa, och även hans frus födelseår "ca 1810" uppges ha samma källa.

Hans yngsta dotter påstås i båtsmansregistret vara gift med en båtsman, men det var hon aldrig. Efter att ha fött tre oä barn gifte hon sig med en 27 år äldre backstuguänkling, och då hade den i registret påstådda maken redan fått alla sina åtta barn.

Och hur kan "Krigsarkivet" vara källa till alla familjehändelser - födda, vigda, döda? Mig veterligt finns inga sådana upplysningar i någon militär rulla, förutom för båtsmannen själv, men då krävs det ju att han verkligen var båtsman också...
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)