Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båtsmanskompanier   >   Södra Möre båtsmanskompanier   >  
Olof Toresson Grå (1775-1861)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19721) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av John Davidsson - Söndag den 10 oktober 2021 kl. 11.02
Hej.

Jag har hittat en gammal förfader till mig, Olof Grå.
Han ansågs vara välbefaren, och tjänade i 45 år. Han måste ha varit mycket ute till sjöss då antar jag?
Har kollat andra namn och där kan dom gå från befaren till obefaren t.ex, varför är det så?

Går det att få fram mer information om Olof Grå och vad han kan ha varit med om?

https://www.diginpast.se/bmregister/databas/sm/pb5be6c56.html
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19726) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 12 oktober 2021 kl. 23.30
Hej

Detta är med största sannolikhet din Olof Grå:

Post HAT-F-1508
Olof
Född 13/7 1775 i Högsrum, Halltorp (H)
Far
Persson Wernberg, Tore
Afskedad Wolonteur
Mor
Nilsdotter, Annika
Övriga uppgifter
Församlingskod: 088011
--------------
Källa: Halltorp C:3

PLF CD-3


Namnet Tore är inte särskilt vanligt. Födelsedatum skiljer sig med exakt en månad jämfört med vad som står i rullan och den skillnaden är inte något att hänga upp sig på. Leta rätt på honom i födelseboken och försök följa honom i husförhörslängderna.

Uppgifter om din båtsman finns säkerligen i olika rullor. Men hitta något där är inte lätt. SE/KrA/0500-0503/0503/036 - Flottans arkiv//Rullor Flottan 1635–1915

Varför man har gått från befaren till obefaren har jag inget bra svar på. Det kan ju vara så att man visade sig att inte hålla måttet men får en ytterligare chans. En båtsman som av ålder och kanske blessyrer inte var duglig till sjöss kunde göra stor nytta till lands. Det var mycket att lära ut till de nyrekryterade.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19733) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av John Davidsson - Torsdag den 14 oktober 2021 kl. 11.36
Stort tack!!

Snällt att du ville hjälpa mig.
Nu har jag fått lite att jobba med.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)