Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Övriga länder   >   Litauen   >  
Födda före 1850 i Litauen/Polen - hur går man vidare?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13149) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Rurik Löfmark (Rurik) - Tisdag den 13 november 2012 kl. 12.21
Min mormors far hette Alexander Kondratjevitsch Stephanovisch Axiutitsch (Aksjutitsch, direkt översättning från ryska alfabetet) och var enligt uppgift en adelsman född 1836-1838 (1838 enl. Kurt Ekströms släkthistoriska samlingar. Förmodligen Lydia Lindqvists uppgift.) i Kovno (enl. lysningsbok) i Litauern. Finns också uppgift om att han var född i Vilna (Kurt Ekströms samlingar). På papper från ”någon form av rättsväsende”, står också: ”född i stora Finska riket”.
Hans far hette Stanislaus Axiutitch och var godsägare från Litauern. Hans mor kom från Polen och hette Paulina Zinkovskaja.
Han studerade medicin vid universitetet i Dorpat och även vid medicinsk-kirurgiska akademin i S:t Petersburg. Var sedan läkare vid järnvägen i Kiev.
Gift 30/5 1862 i S:t Petersburg med Ingrid Nordenström, född 26/6 1835 i Brunflo, Sverige. Hon kallades Julia i Ryssland, eftersom ryssarna hade svårt att säga Ingrid. Hon liksom hennes barn, tillhörde S:ta Catarina Svenska församling i S:t Petersburg. Han tillhörde katolska kyrkan. Lysningsintyget är utskrivet från den romersk katolska församlingen S:t Stanislava.
Barn: Alexander Stanislaf Emanuele, född 30 juli 1863 i S:t Petersburg
Nikolai Eugén Edvard, född 5 december 1867 i Kischinev
Elvira Maria Alexandra, född 23 september 1870 i S:t Petersburg
Lydia Paulina Petronella, född 1 februari 1872 i S:t Petersburg (Matrunka, Tambov Guvernementet)
Familjen bodde till att börja med i S:t Petersburg men flyttade till Odessa 19 februari 1867. Så småningom flyttade Ingrid tillbaka till S:t Petersburg, men förmodligen inte Alexander som fortsatte att arbeta som läkare vid järnvägen. De ansågs förmodligen som skilda fast de inte var det officiellt.
Ingrid dog den 24 december 1892 av lunginflammation, och är begravd i Novodevitsch Kloster. År 1925 fanns Alexander ”inackorderad” hos ”främmande människor” i Kursk. På adressen: Dina Georgijevna Pavlova, Kursk Ritjaevskaja Olitsa nr 5.
Alexander dog där den 4 april 1926, och blev begravd på katolska kyrkogården i Kursk.

Jag söker efter anfäder och barn till Stanislaus Axiutitch och Paulina Zinkovskaja.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)