Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar G-J)   >   Göteborgs garnisonsförsamling   >  
Husförhörs- och mantalslängder?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2078) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kerstin Bingefors (Izze) - Fredag den 28 november 2008 kl. 21.27
Finns det mantalslängder för Garnisonsförsamlingen (civila delen). Vi letar efter 4 oäkta barn Smitt, födda i församlingen mellan 1869 och 1880, var bodde de? I Göteborgs svåra kyrkböcker finner man raskt att Garnisonsförsamlingen är förd i bokstavsordning. Barnen finns med, men man kan inte se vilka de bodde hos. Andra tips på hur man kan få fram uppgifter är också välkomna.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2084) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 29 november 2008 kl. 00.28
Före den 1 maj 1883 omfattade Domkyrkoförsamlingen, Tyska församlingen/Kristine och Garnisonsförsamlingen samma geografiska område, och invånarna där kunde välja vilken församling man skulle vara skriven i. Och mantalslängderna är förda efter rotar, inte församlingar.

Landsarkivet har personregister för mantalslängderna. Tyvärr är de inte filmade.

Var finns barnen i Garnisonsförsamlingen; volym och sida?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2088) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kerstin Bingefors (Izze) - Lördag den 29 november 2008 kl. 09.50
Hej Jörgen,

De finns t ex i Garnisonsförsamlingen, AIb:12 s 414 och AIb:14 s 85 (Ertman Laurits och Runa Riska Margret)
Ditt svar borde betyda att mantalslängderna skulle kunna ge besked om vilka de bodde hos, men att man får leta igenom alla för dessa tre församlingar?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2090) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 29 november 2008 kl. 15.12
Man slår bara upp Smitt (som alla tre heter; det finns en Anna Augusta också) i registret till mantalslängderna, och så ska det finnas en hänvisning till mantalslängderna där.

Nu var det ett tag sedan jag tittade i dessa landsarkivets egna register sist, så jag kan inte svära på vilka år de omfattar (och när man gjorde om RA:s och landsarkivens hemsidor, så försvann en sida som listade alla GLA:s register). Men eftersom syftet med dem är att underlätta sökning när folkbokföringen är rörig i Göteborg, så borde de gå fram till 1883.

Men annars har Göteborgs mantalskontor (länk till NAD) ett eget register till mantalslängderna (se FIb i förteckningen), och det är mikrofilmat. Att döma av filmnumren, så är det filmer som finns på landsarkivet.

Oavsett vilket register man vill använda, så blir det alltså till att besöka landsarkivet, eller be att landsarkivet söker.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2094) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kjersti Nylander Wahlgren (Kjersti) - Lördag den 29 november 2008 kl. 23.30
Hänvisar bara till dopboken
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2096) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 30 november 2008 kl. 00.19
Är det personalförteckningen (som fördes i stället för husförhörslängder) du menar? Där står det bara "Se dopboken" i inflyttningsspalten.

Men mantalslängderna är ju något annat.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)