Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar G-J)   >   Göteborgs domkyrkoförsamling   >  
Alma Wilhelmina Holm, född 1867-03-17 i Göteborgs domkyrkoförsamling
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12941) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Marianne Aldsten (Alma67) - Söndag den 14 oktober 2012 kl. 22.07
Min mormor Alma Wilhelmina Holm föddes 1867-03-17 i Göteborgs domkyrkoförsamling (C:12 bild 169). Modern, blott 14-åriga Amalia Stefanius (eg. Amalia Stephana Hansson) antas ha fått lämna dottern i Göteborg och själv återvänt till sin familj i Strömstad. Hamnade Alma på barnhem i Gbg? Jag kan inget hitta i kyrkböcker, inte få någon hjälp av Landsarkivet i Gbg. Alma dyker upp igen som 14-åring när hon kommer till Uppegården i Utby, Tanum (B:4 bild 23 och AI:42 sid 912) och då kommer hon från Gbg:s domkyrkoförsamling. Kan hon finnas i något kommunalt arkiv i Gbg? Var fanns hon under sina första 14 år?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12955) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Tisdag den 16 oktober 2012 kl. 00.37
Detta var ett mysterium...

Så här ser den attest ut som hon hade med till Tanum (Tanum HII:16, SVAR-bild 7):

Tanum HII:16, SVAR-bild 7

(Bilden från SVAR.)

Hon finns inte i Domkyrkoförsamlingens utflyttningslängd. Inte heller finns hon i den del av de s.k. personalförteckningarna (som användes i stället för husförhörslängder) som innehåller förteckningar över oäkta barn 1866-1874, "Ogiftas personal litt. D" (i dag AIa:11). Men för att vara med där, så skulle man ju vara skriven i församlingen.

I Tanums inflyttningslängd står bara att hon kommer från Göteborg, någon församling nämns inte. Men attesten är ju tydligt utfärdad i Domkyrkoförsamlingen i december 1881, med stämpel och allt. Men den är ju ingen egentlig flyttattest med de uppgifter som brukar stå där; det nämns över huvud taget inget om flyttning. Det är helt enkelt en födelseattest, alltså ett bevis på när och var hon föddes och vilka föräldrarna är. I attesten står också:

"Flickan är i denna församlings dopbok införd utan nummer."

Hon var m.a.o. inte skriven i Domkyrkoförsamlingen, och togs därför inte med i den församlingens statistik, vilket ju också bekräftas av att attest sänts till Strömstad. I Strömstads födelsebok kan jag dock inte finna henne - vilket möjligen beror på att prästen inte kunde finna någon Stefanius i sin församling...

Jag kikade också i den s.k. "folkräkningen" hos SVAR, alltså registreringen av SCB-utdragen ur husförhörslängderna (de utdrag som församlingarna sände till Statistiska Centralbyrån vart tionde år). 1880 finns i hela landet bara en Alma Vilhelmina (med V eller W) född 1867 i Göteborg, men hon är född i december och finns hos sina riktiga föräldrar (jag har kollat både födelsebok och husförhör). Naturligtvis kan hon vara skriven med bara ett av förnamnen eller fel födelseår, men att hon inte finns någonstans passar ju in i resten av mysteriet...

Kan hon ha bott hos släktingar eller vänner till familjen utan att vara skriven där? Kanske i Norge? Och sedan när hon dök upp i Tanum, så skaffades en födelseattest från Domkyrkoförsamlingen - och så såg det ut som hon kom flyttandes därifrån...

Om hon bott på något barnhem i Göteborg, så borde hon ju ha fått med sig papper därifrån vid flytten till Tanum. Men vad det fanns för barnhem i Göteborg och vad det finns för handlingar därifrån kan Stadsarkivet svara på, eftersom de har kommunala arkiv.

I attesten står också: "Examinerad Barnmorska betjenade vid förlossningen."

Det är visserligen en förtryckt text, men den är i varje fall inte överstruken. Om barnmorskedagbok finns bevarad och om den i så fall kan innehålla någon ledtråd borde också Stadsarkivet kunna svara på.

Hur vet du att det är Amalia Stephana Hansson som är modern?

(Ändrat av Jts den 16 oktober 2012 kl. 00.39.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13618) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Marianne Aldsten (Alma67) - Måndag den 18 februari 2013 kl. 13.27
Först ett tack för visat intresse och försynta pekpinnar till mitt inlägg i oktober.
Gåtan om Almas första 14 år har ännu inte fått något svar. Vi har korrigerat misstaget med hennes mor, som med stor säkerhet var Amalia Stefanusdotter (1841-08-04) född i Vittevall, Tanum men vid tiden för Almas födelse skriven i Strömstads obefintlighetsbok. Amalia har i sin tur blivit en gåta: 1875 begärde hon flyttbevis till Halden och lämnade sin 11-åriga dotter Emma Fredrika, halvsyster till Alma. Man har i inflyttningsboken i Halden påbörjat inskrivandet av Amalia men sedan som det synes omedelbart strukit hennes namn igen. Där slutar våra spår efter Amalia även om man i ett husförhör där Emma ingår kan läsa ”modern Amalia Stefansdotter bor/död (?) i Norge”, troligen inskrivet före 1879 (Strömstad AI:18 sid 149).
Stadsarkivet i Göteborg har, tyvärr utan framgång, hjälpt oss att leta efter Alma i deras material.
Som en tröst i detta så har forskandet varit givande på Amalias faders sida tillbaka till mitten av 1600-talet om vi nu inte gjort någon miss här också. Peter Gudesson Gädda fick med Elsa Jörgensdotter sonen Gude (1677-08-21) i Naverstad. Prästen Gude Persson Gädda fick med Marta Magdalena Kall dottern Martha Cathrina Gädda (1713-02-25). Hon fick med Stephan Laurent Ståhle dottern Martha Magdalena (1746-08-05) i Örgryte. Martha Lena, som hon ofta kallas, giftes bort som 16-åring med den 27 år äldre Peter Granbeck. Vi har inte hittat några barn till detta par. Granbeck dog 1776 och 1777-06-21 födde Martha Lena dottern Christina med angiven fader Carl Olofsson. Någon vigsel mellan änkan och Carl har vi inte hittat men paret fick ytterligare en dotter 1780. Ingen av flickorna har noterats som ”oäkta”. Efter Olofssons död 1803 nämns Martha Lena med efternamnet Granbäck och i dödboken för 1831 står Rotehjonet Helena Granbäck (lite tvekan här, åldern stämmer inte heller). Amalias farmor är Christina Carlsdotter, vars son Stephanus Dahl med Jon Olofsson Dalman föddes 1810-03-09 i Klageröd, även detta i Naverstad. Om släkten Gädda i Naverstad finns ju en hel del intressant läsning på nätet.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)