Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar G-J)   >   Gamlestad   >  
Lars Örjansson, Härlanda (1700-talet)
Diskussionen är hitflyttad från Örgryte.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17331) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Johansson - Tisdag den 25 april 2017 kl. 21.20
Starrkärrs sockens mantalslängd 1763 tar i Hult upp Lars Örjansson, med anmärkningen fr Herlanda Örgryte sn. dr Anders p Maria. (Redan i 1764 års mantalslängd anmärks det om Lars Örjansson: Lembnat bruket. dräng Anders tillträder. På nästa rad nämns Ands Bryngelsson, med anmärkningen p Maria till hustru.)
Lars Örjansson var född i Hult, men tycks ha flyttat från Starrkärrs socken i unga år. Vid Ale härads sommarting 1751 (inteckningar och lagfarter, ärende nr 12) fick Lars Örjansson på Härlanda första uppbud på en fjärding i kronoskattehemmanet Starrkärrs Hult.
Jag har försökt hitta var Lars Örjanssons dotter Maria Larsdotter var född. När hon dog i barnsbörd den 7/3 1780 angavs hennes ålder till 36 år. Född cirka år 1743-44?
Jag har tittat efter Lars Örjansson i Örgryte sockens mantalslängder 1762-63, men har inte lyckats hitta honom. Inte heller har jag hittat Härlanda i mantalslängderna. Finns Härlanda i mantalslängderna, och finns Härlanda i så fall i Örgryte sockens mantalslängder?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17332) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 25 april 2017 kl. 23.26
Härlanda var en egen socken under medeltiden.

När Nya Lödöse stad anlades i slutet av 1400-talet, så lades åtminstone Härlanda by under staden. Jag vet inte hur stor socknen var, men jag skulle tro att åtminstone en del av den övriga socknen (utanför kyrkbyn) lades till Örgryte när sockenkyrkan raserades på Gustav Vasas order 1528.

Och när Göteborgs stad anlades, så lades Nylöses område under den nya staden, där det kom att utgöra Hospitalsförsamlingen.

Eftersom göteborgarna inte betalade mantalspenning 1655-1812, så finns det inga mantalslängder. Men fr.o.m. 1813 finns också mantalslängder för Göteborg, där Härlanda då ingår i 12:e roten.

Inte heller i jordeboken finns Härlanda under Örgryte socken.

Men fr.o.m. 1712 var Örgryte moderförsamling med Hospitalsförsamlingen som annex. Om Lars flyttade till Starrkärr 1762/1763, så var väl attesten undertecknad av prästen i Örgryte, så att man därför skrev i Starrkärrs mantalslängd att Härlanda hörde dit.

Hur som helst har landsarkivet register till Hospitalsförsamlingens kyrkoböcker (de finns också hos AD, där de ligger under församlingen). Lars kan jag inte finna där. Inte heller Marias födelse - men däremot hennes vigsel den 2/2 1763. I originalboken finns den på sidan 360 i C:1:

Drengen Anders Bryngelsson och Pig. Maija Larsd:r Härlanda.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 26 april 2017 kl. 00.41.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17343) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Johansson - Onsdag den 26 april 2017 kl. 20.07
Stort tack för svaret. Det enda man kanske kan bli lite fundersam över är vigselorten. Vigdes alltså Anders och Maria i Hospitalsförsamlingen, fast de av 1763 års mantalslängd för Starrkärr att döma redan hade flyttat till Starrkärr? (1763 års mantalsskrivning för Starrkärrs socken hölls den 17/12 1762.) Eller är kanske antagandet att dr Anders och p Maria som nämns i 1763 års mantalslängd är Lars Örjanssons blivande svärson och dotter felaktigt? (Det står ju pigan Maria och inte dottern Maria.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17345) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 26 april 2017 kl. 21.53
Eftersom vigseln står med i Hospitalsförsamlingens vigselbok, så måste de väl ha vigts där. Och det är tydligen först i 1764 års mantalslängd som det står att Anders och Maria är gifta. Piga betyder väl bara att hon var ogift (alternativet är ju enka).

Det står visserligen inte hennes fars namn, men hur stor sannolikhet är det att det finns två Maria Larsdotter från Härlanda som gifter sig med en Anders Bryngelsson vid i stort sett samma tid?

Vad mantalslängden beträffar, så ägde Lars tydligen redan gården i Starrkärr och meddelade väl bara vid mantalsskrivningen att han skulle bo där kommande år. Det är ju inte säkert att flyttlasset gått iväg ännu i december.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 26 april 2017 kl. 21.55.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)