Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar K-N)   >   Masthugg   >  
Hilma Dorothea Wilhelmina Ullberg, f. 1841
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post4999) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eva Cumner (Ecu) - Lördag den 03 oktober 2009 kl. 13.21
Hejsan alla kännare av detta område!

Hur ska jag kunna hitta denna dam i de 23 församlingsböcker som finns för denna församling då hon skall ha bott där? Jag hittar inget system i de böcker jag tittat och förstår inte hur jag ska hitta 5:te kvarteret 9.

Sveriges befolkning 1900
Post 1536706
Ullberg, Hilma Dorotea Wilhelmina
Piga
f. 1841 i Göteborg (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
Ogift kvinna, ensam i familjen
5:te Kvarteret 9
Göteborgs Masthugg (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
Födelseort i källan: Göteborg Göteborgs och Bohus län

Mvh, Eva

(Ändrat av Ecu den 03 oktober 2009 kl. 13.23.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5006) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 03 oktober 2009 kl. 19.32
23 församlingsböcker är väl inte så mycket, det är ju bara 200 sidor i varje. Ta en bok i veckan, så är du klar till våren... :)

Annars finns det en genväg: Fastighetslängderna, serien AIIc. På nätet finns de bara hos SVAR.

Där slår man upp den 'plats' som personen bor på, letar efter rätt person (eller åtminstone hushållsföreståndaren) och får en hänvisning till sidan i församlingsboken (AIIa).

Men i det här fallet var det inte fullt så enkelt. Det finns nämligen inget som heter bara "5:te Kvarteret 9".

Utan att ha sett själva SCB-utdraget, så går det ju inte att veta om det är de som har skapat denna "folkräkning", d.v.s. Arkion/SVAR (som har skrivit av de gamla SCB-utdragen) eller prästen som en gång gjorde utdragen (genom att skriva av uppgifterna från församlingsboken) som har gjort fel, men fel är det hur som helst. Och det visar risken med register och andra databaser och avskrifter; de är utmärkta hjälpmedel - om rätt uppgifter matas in.

I det här fallet har man glömt rotenumret...

Jag kollade först om det skulle vara "5:e roten 1/4 9"; d.v.s. att man glömt ordet roten och läst "1/4" som bara kvarteret i stället för 1:a kvarteret. Men det var alldeles för lätt...

Så då var det bara att börja att gå igenom rotarna och leta efter 5:e kvarteret 9. Och i 7:e roten blev det napp. Så här ser det ut på sidan 2179 i AIIc:9 (bild 92 [i rullisten] hos SVAR):

Ullberg

Hon finns alltså på sidan 2083 i församlingsboken, vilken enligt arkivförteckningen ingår i AIIa:15.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5009) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eva Cumner (Ecu) - Lördag den 03 oktober 2009 kl. 22.04
Tusen tack Jörgen! :-)

En sån djungel..... Jag har nu letat upp henne på AD och hittade ett födelsedatum, vilket var vad jag letade efter. Jag har letat igenom församlingarna på det datumet och har hittat henne född i Göteborgs Garnisonsförsamling, som oä dotter till Dorotea Charlotta Ullberg. Lite avsaknad på kända fäder i den familjen!

Hur hittar man var personer i den församlingen bor?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5010) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Eva Cumner (Ecu) - Lördag den 03 oktober 2009 kl. 22.46
Jag har hitta Dorotea Charlotta nu, inflyttad till Garnisonsförsamlingen med en attest daterad 1826, uppvist 1833! Hon kallas för Jungfru och är född i Stockholm, hå hå ja ja.......... Vem har sagt att det ska vara lätt! ;-)

Jag jobbar vidare.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)