Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar K-N)   >   Karl Johan   >  
Vilken husförhörslängd?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10484) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hanne Berndtsson (Kaprifol) - Tisdag den 04 oktober 2011 kl. 19.32
Hej, har i följande källa: SE/GLA/13186 Göteborgs Karl Johan BI:9 (1915-1920) Bild 193 / sid 372 hittat personen jag söker. Efter namnet står det: II:9/4 E - U.U 80. Förstår inte vilken Hfl det är som jag ska söka vidare information i.

Tack på förhand!
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10489) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Onsdag den 05 oktober 2011 kl. 09.55
"II 9/4 E" betyder Majornas 2:a rote, 9:e kvarteret, tomt E.

Normalt ska man vid den här tiden kunna slå upp en sådan "adress" i fastighetslängden (serie AIIb) för att där hitta hushållsföreståndaren med en hänvisning till sidan i församlingsboken (serie AIIa).

Men nu står det ju redan församlingsbokens sidnummer i den här inflyttningslängden, så då skulle det ju bara ha varit att gå direkt till den AIIa-volym där den sidan finns - om det inte hade stått det kryptiska "U U 80" som sidnummer...

Eftersom "II 9/4 E - U U 80" bara passar in på en person på den sidan i inflyttningslängden, och hon står noterad som "dansk undersåte", så misstänker jag att "U U" betyder "utländsk undersåte" - vilket styrks av att det på samma sida finns en "belgisk undersåte", som också har "U U" framför sidnumret. Och då återstår bara att lista ut i vilken volym de finns...

Och till slut så hittade jag i arkivföretckningen serien GII (Övriga längder), där volym 9 ska vara "Bok över utländska undersåtar" 1910-1951. Där borde hon alltså finnas på sidan 80.

Men eftersom GII:9 sträcker sig efter 70-årsgränsen, så finns den inte på nätet. Det blir alltså till att kontakta landsarkivet.

(Ändrat av Jts den 05 oktober 2011 kl. 10.06.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)