Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar K-N)   >   Mariestad   >  
Mariestads RR 1633 (Göta hovrätt EVIIbaa:4316, AD-bild 670)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12520) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sari Wilhelmsson (Willa) - Fredag den 24 augusti 2012 kl. 20.28
Årtalet är 1633, Lars ???? Guldsmed? Ja, kan någon läsa namnet?
Mariestad


Finns ett par Guldsmeder som heter Lars i Mariestad under 1600-talet. En heter Lars Månsson Guldsmed. Men jag kan inte se att denna heter Månsson. Eriksson?? Är väl helt ute o svävar.

Kan någon hjälpa, mvh Sari
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12521) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 25 augusti 2012 kl. 00.09
Tidig 1600-talstext är väl kanske inte min specialitet, men jag tycker att det ser ut som du svävar åt rätt håll... :-)

Erichsonn får jag det till.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12523) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sari Wilhelmsson (Willa) - Lördag den 25 augusti 2012 kl. 09.20
Tack Jörgen, ser ut som en korrekt stavning. Han kan dock inte vara den som kallades Lars Månsson den äldre (g.m. Christina Nilsdotter).Och som förärade kyrkan med en ask av silver. (Mariestad-KI-1-1673-1792-Bild-19-sid-31,1655-06-05). Denna ask finns i skriften Vadsbobygden tidskrift för Vadsbo hembygds- och fornminnesförening. 1977. sid.29. Och Lars Månsson borde vara den Lars som ibland i källorna har namnet Maville. Och som jag forskar på.
MvH Sari
Ps det finns naturligtvis andra än Lotta som är duktiga på o tolka gammal skrift ;)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12524) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin (Lotta) - Lördag den 25 augusti 2012 kl. 09.46
Hej Sari,
först får jag tacka för berömmet, och håller naturligtvis med om att det finns fler som är duktiga på att tyda. :)

En sak som är helt säker, är att det står Erichssonn i din text.

Mvh//
Lotta
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)