Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar K-N)   >   Kristine   >  
Nils Magnus Svanfeldt (1866-1924)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13468) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Laila Falk (Fala) - Söndag den 13 januari 2013 kl. 15.25
Jag satt och letade efter en person i Mo församlings dödbok, F:1 sid 36 men där hittade jag också en sak som är märklig. På en plats i församlingen hittas en kontorschef från Christine församling i Göteborg död. Han har skjutit sig själv. Han finns sedan i Christine dödbok FIII:6 sid 73 med hänvisning till var han skall bo i Göteborg. Det står något sånt här 2 17/4 Borgaren 3 men detta kan jag inte hitta.

Finns det någon koppling till Mo församling?? Jag kan nämna att mannen i fråga heter Nils Magnus Svanfeldt, född i Stockholm.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13476) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Måndag den 14 januari 2013 kl. 14.35
Hans adress i Mo dödbok är "N:o 3 i 17:de Kvart. Borgaren inom stadsdelen Nordstaden".

Och i Kristine dödbok: "2 17/4 Borgaren 3". (Där hänvisas också till uppslag 124 i församlingsboken, men det är i den nya boken som inte finns på nätet. Se nedan.)

Detta betyder tomt nummer 3 i 17:e kvarteret (Borgaren) i stadsdel nummer 2 (Nordstaden).

Man hade precis övergivit den gamla roteindelningen och övergått till indelning i stadsdelar. Dessutom hade man påbörjat nya församlingsböcker, som sträcker sig in över sekretessgränsen och därför inte finns på nätet än - och de senaste som finns där har den gamla roteindelningen.

Det krävs därför lite 'trixande' för att hitta - men det går... :-)

Med hjälp av en karta från 1923 kommer jag fram till att 17:e kvarteret Borgaren ligger mellan Östra Hamngatan, Postgatan, Torggatan och Kronhusgatan. Och tomt 3 ligger i sydöstra hörnet av det kvarteret, närmare bestämt Östra Hamngatan 19 och Postgatan 20.

En titt i adresskalendern från 1899 visar att den tomten då var nummer 24 i 8:e roten. Och då är det bara att gå till fastighetslängden som omfattar den roten, vilket är AIIba:1 (1914-1922) och AIIba:4 (1922-1932), där han finns på sidan 324 (och 292 = 8:e roten 1-2) resp. 300.

Och där hänvisas till församlingsbokens uppslag 915 (som finns i AIIaa:15, åren 1906-1923) resp. 124 (AIIaa:29, 1921-1948). Det är bara den förstnämnda som finns på nätet.

(Ändrat av Jts den 14 januari 2013 kl. 14.41.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13477) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Laila Falk (Fala) - Måndag den 14 januari 2013 kl. 14.45
Tack snälla du. Det hade varit omöjligt för mig att komma fram till. Det som gjorde mig nyfiken var att hur kom det sig att denne man, född i Stockholm, boende i Göteborg tar sig till en sådan liten ort som Mo socken i Bohuslän och där väljer att avsluta sitt liv. jag förstår inte ens att han hittade dit.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)