Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar K-N)   >   Nårunga   >  
Johannes Svensson, född 1818, troligen död i Norge 1877
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17518) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 20 augusti 2017 kl. 00.14
Är det någon som har hört talas om "Silla" socken? Nej, jag tänkte väl det. Det har inte heller den forskare som efterlyste denna mystiska socken i Anbytarforum.

En Johannes Svensson ska vara född där den 7/2 1818, enligt hans bouppteckning från 1877 i Norge, och hans far ska heta Sven Jonasson.

Eftersom han ska ha gift sig på Nötteröy i Vestfold, så misstänkte jag att "Silla" möjligen skulle kunna vara 'min' socken Kville. Många därifrån hamnade i Vestfolds kustbygder.

Visserligen är det en viss skillnad på Qu/Qv (som Kv stavades då) och S - men jag har inte sett bouppteckningen, så jag vet inte om "Silla" är mycket välskrivet eller nedplitat med knappt läsbara kråkfötter. Dessutom kan ju inte Johannes själv ha berättat vid bouppteckningen var han var född... :-) Och vem vet hur noga de närvarande visste hans födelsesocken - eller hur god hörsel bouppteckningsförrättaren hade... :-)

Hur som helst blev jag nyfiken och kikade lite närmare på saken.

Vid vigseln i Tjöme socken i Vestfold den 20/2 1859 står att Johannes är från Kragerö. (Nøtterøy kirkebøker, ministerialbok nr. I 6, s. 338, n:r 23.)

Också när sonen Johan Antoni föds den 12/5 1859 står det att de bor i Kragerö. Åtminstone börjar det på Krager, resten försvinner i det mörka ryggvecket. (Samma volym, s. 97, n:r 70.)

Kragerö är en liten stad i Vestfolds grannfylke Telemark - men det är inte där de bor... :-)

I folkräkningen (folketellingen) 1865 hittar vi Pernille ensam med barnen (www.digitalarkivet.no/census/person/pf01038119006266). Där finns följande notering:

"Hendes Mand Johannes har været borte i 5 Aar og ventes ikke mere tilbage. Han var Svensker." (Danska var fortfarande myndighetsspråket i Norge vid den här tiden.)

De bor då på Kragerødrønningene, i dag skrivet Kråkererønningen. Det ligger i Tjöme socken, så Johannes bodde alltså där vid vigseln.

Då gäller det att hitta honom i inflyttningslängden, och där finns han som n:r 35 år 1852. Han är ungkarl och 34 3/4 år gammal, född den 7/2 1818. Det sägs att han inflyttat 1850, och haft med en attest daterad den 5/6 1848. Det står också att han kommer från Skjeberg och är född i Sverige. (Samma volym som vigseln, s. 439.)

I Skjeberg (som ligger i Östfold) finns han mycket riktigt i utflyttningslängden den 5/6 1848. Han är tjänstedräng, 30 år gammal och född i Sverige. Det står att han flyttar till Fredrikstad, men om han verkligen flyttade dit, så lämnade han väl aldrig in attesten där, eftersom han har med sig den till Tjöme några år senare. Det finns också en hänvisning till inflyttningslängden, men det är så svart på bilden att det inte går att se ordenligt vad det står; "50" någonting står det i varje fall, vilket måste vara numret - han kan ju inte ha flyttat in 1850 när han flyttar ut 1848... :-) (Skjeberg prestekontor, ministerialbok nr. I 6, s. 568, n:r 24.)

Och han finns i inflyttningslängden som n:r 50 år 1846. Han är tjänstedräng och 28 år gammal, född den 7/2 1818 i "Sætla" i Sverige, och ledig till äktenskap. (Samma volym, s. 563.)

Kan "Sætla" vara något annat än Sätila (i Marks härad i Västergötland)? Det är inte precis i närheten av Skjeberg. Och inte finns det någon Johannes Svensson född där den 7/2 1818, inte heller i annexet Hyssna - men...

I Sätila finns i varje fall en Johannes Svensson med rätt födelsedag, som n:r 18 i utflyttningslängden 1836. Det står att han flyttar till "Bålb:d", vilket väl inte kan vara något annat än Bollebygd. (Sätila B:1, s. 39.)

Han finns dock inte i Bollebygds inflyttningslängd, varken 1836 eller 1837, och inte heller i annexet Töllsjö. Kanske drog han till Göteborg i stället, och tog hyra på en båt? Nu spekulerar jag bara, men på något sätt måste han ju ha kommit från Sätila till Skjeberg - om det är han...

Enligt Sätilas utflyttningslängd flyttar han från "Råryg.", vilket är Råryggen där han finns i husförhörslängden (AI:8 s. 73, och AI:9 s. 91).

Enligt den förstnämnda längden kom han inflyttande från Norunga, och i Sätilas inflyttningslängd finns han som nummer 26 år 1835. (Samma volym som inflyttningen, s. 36).

Norunga har ingen utflyttningslängd 1835, men i husförhörslängden (AI:4, s. 85) finns det en Johannes Svensson med rätt födelsedatum som flyttar till Sätila 1834 (kanske fick han ut attesten då, men inte visade upp den förrän efter årskiftet i Sätila; han finns i varje fall inte i Sätilas inflyttningslängd 1834).

Som synes heter hans föräldrar Sven Jonsson och Anna Stina Eliasdotter. Familjen finns också på p. 41v i föregående längd (1823-1833). Någon bevarad längd för födelseåret 1818 finns dock inte, men han finns i födelseboken på rätt dag (C:4, s. 254).

Johannes Svensson från Tjøme kan alltså följas tillbaks till Skjeberg, dit han flyttade in 1846, och det står då att han är född i "Sætla" i Sverige.

Att det efter en flyttning påstås att en socken där en person bara bott en tid är födelsesocken är ju mycket vanligt. Och i Sätila finns en Johannes Svensson, född på rätt dag och utflyttad 1836. Han kan alltså följas tillbaka till födelsen i Norunga, där det visar sig att också fadern har rätt namn. (Visserligen står det "Jonassen", inte "Jonssen" i Tjøme vigselbok, men större fel än en bokstav har man ju stött på i kyrkoböcker... :-))

Om det nu är rätt Johannes, så är frågan vad han hade för sig under de 10 åren från utflyttningen från Sätila till inflyttningen till Skjeberg... Kanske finns han någonstans i Göteborg? Det ligger i varje fall i närheten av Sätila - eller kanske det är Sätila som ligger i närheten av Göteborg... :-) Och från Göteborg kan man ju lätt ta sig med båt till Fredrikstad i Östfold.

--------------------

(Frågeställaren i Anbytarforum har underrättats per epost.)

(Ändrat av kontoinnehavaren den 20 augusti 2017 kl. 00.50.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17520) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jarl Magnusson - Söndag den 20 augusti 2017 kl. 11.31
En tanke - 'Silla' kan vara Sillerud inte långt från
gränsen till Norge, eller kan det vara Silbodal,
kanske värt ett försök.
Jarl
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)