Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar O-S)   >   Sandhem   >  
Jakob Magnusson Sandström, född 1821
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14656) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ninnie Sandström (Ninnie) - Söndag den 12 januari 2014 kl. 14.35
Jakob Sandström, föddes som Magnusson i Sandhem i backstuga Sandbäcken.
Hans far hette Magnus Jonasson Jonsson född 14/6 1775. Han ska vara född i Malmbäck, men vet inte säkert. Kan man få reda på var han är född. Han avled den 20 juli 1844.
Hans far och mor ska heta Jonas Hansson och hustru Annica. Mer vet jag inte om dom. Går det att få fram mer info om dom skulle jag bli tacksam.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14657) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 12 januari 2014 kl. 16.43
Jag var beredd att säga att det inte föddes någon Jakob Magnusson i Sandhem 1821 - men i den näst sista noteringen i födelseboken det året, så blev det napp. :-)

Den 20/12 1821 föddes Jacob i Sandbäcken. Föräldrar: Magnus Jonsson och Christin Gustafsdotter. (Sandhem C:4, sidan 178.)

De finns på sidan 57 i husförhörslängden 1816-1834 (AI:5). Där framgår att Sandbäcken är ett torp under Svenstorp Nordgård.

Fadern Magnus sägs mycket riktigt vara född i Malmbäck 1775, men något datum står inte. Modern Christin ska vara född i Bosebygd den 4/5 1779. Någon socken med namnet Bosebygd finns inte, men däremot en gård/by i Nykyrka socken i Sandhems pastorat.

De har också en son Johan, född den 27/8 1813 i Jerstorp (som lär vara Gärdstorp i Sandhems socken). Han flyttade till Borås 1827, alltså endast 14 år gammal.

Där under finns en änkeman Gustaf Andersson, född i Habo den 24/2 1745 och noterad som död den 16/4 1830. Det är väl sannolikt Christins far (om han är det framgår ju av födelseboken). I så fall är hans dotter Annicka (född i Pinnahem den 7/4 1775) Christins syster.

För att kontrollera att det är denne Jacob som senare tar namnet Sandström, så får man följa honom framåt i husförhörslängderna. Och för att säkert fastställa Magnus och Christins födelseorter och föräldrar, så får man på samma sätt följa dem bakåt och naturligtvis kontrollera födelse- och vigselböcker.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14659) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ninnie Sandström (Ninnie) - Söndag den 12 januari 2014 kl. 22.13
Tack för detta. Det är riktigt att denne Jakob ta namnet Sandström när han flyttar till Bankeryd. Denne Jakob är min morfars farfar. Han flyttade sedermera till Huskvarna och blev bajonettsmed på Huskvarna Vapen.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)