Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar O-S)   >   Södra Härene   >  
Ingrid Andreasdotter (född 1831)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16343) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Pontus Andersson - Fredag den 19 februari 2016 kl. 01.14
Relaterat till fråga här. Modern står i födelselängden, men inte fadern. I husförhörslängden verkar det vara tvärtom, ska man tolka det så?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16347) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 19 februari 2016 kl. 11.26
Och vilken är husförhörslängden?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16349) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Pontus Andersson - Fredag den 19 februari 2016 kl. 13.02
Modern: Se Ingrid 1831-04-01 i Södra Härene, C:1, s. 105. dvs. Elin And:dr (26 år?).
Fadern?: Se Andreas född 1811-12-07, Södra Härene AI:5, s. 36.

Finns även än Elin Andersdotter född 1795, men det stämmer inte med åldern på modern i födelseboken. Det stämmer dock nästan med den överstrukna raden över Andreas.. de två verkar dessutom bo på samma ställe i Södra Härene AI:4, s. 33.

Dock ser jag att det står fosterdotter på Ingrid.. kan man säga något om faderskapet?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16350) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Pontus Andersson - Fredag den 19 februari 2016 kl. 13.10
Eller kan det vara så att det står fosterdotter för att de (föräldrarna) var ogifta?

(Ändrat av kontoinnehavaren den 19 februari 2016 kl. 13.10.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16352) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 19 februari 2016 kl. 14.35
Titlar i husförhörslängder (i det här fallet alltså fosterdotter) brukar stå i förhållande till hushållsföreståndaren. Ingrid är alltså torparen Lars Olofssons fosterdotter. Om fosterdotter hade syftat på Andreas på raden ovanför Ingrid, så borde det ha stått "dennes/hans fosterdotter" - men...

Denne Andreas är son i huset. Han finns några rader högre upp, utflyttad till Bitterna 1831. När han kommer tillbaka 1832 skrivs han först in som dräng, men "Dr." stryks och ersätts med "S.". Han flyttar sedan tillbaka till Bitterna 1835.

Men notera anmärkningen till höger: "Ej ledig till Ägtensk."

Om han hade varit förlovad, så borde det ha stått det. Denna notering borde rimligen betyda att han på något sätt är bunden utan att vara förlovad - t.ex. genom att ha fått ett oäkta barn under äktenskapslöfte, och därför inte kan gifta sig med någon annan än barnets moder.

Om det är fallet, så har i så fall hans föräldrar, d.v.s. Ingrids farföräldrar, tagit hand om henne.

Och det har som sagt funnits två pigor Elin Andersdotter tidigare på samma ställe. En av dem skulle ju kunna vara Ingrids mor. (Moderns ålder står inte i födelseboken.)

Andreas har en bror Johannes, som också han skrivs in som dräng när kommer tillbaka hem efter en 'utflykt'. Och drängen Joh. Larsson på Kvarnkullen är ett av Ingrids dopvittnen (fast dräng i det sammanhanget betyder bara att han är ogift).

Ett annat vittne är hustrun Kjerstin Johansdotter på Kvarnkullen. Hon finns på sidan 37 (AI:5) som hustru till torparen Anders Larsson.

Han har också dottern Maria, som är struken och återkommer längre ned på sidan som hustru till Anders Svensson. Och pigan Maria Andersdotter på Kvarnkullen är ytterligare ett dopvittne (hennes första egna barn är fött 1834, så hon var väl fortfarande ogift när Ingrid föddes).

Maria är bara 13 år yngre än Kjerstin, som i sin tur är 25 år yngre än Anders. Han har m.a.o. varit gift tidigare. Kanske är Elin hans dotter? I så fall har Elin en syster Ingrid som dog 1830, 14 år gammal. Kanske döpte hon sin dotter efter den döda systern?

Lars Olofssons hustru heter Annika Larsdotter, och är 3 år äldre än Anders Larsson. Hans syster? I så fall kan alltså Ingrids föräldrar vara kusiner. Det skulle förklara varför faderns föräldrar tog hand om sonens "oäkting", något som ju inte hör till vanligheten.

Men nu spekulerar jag vilt... :-)

Det är bättre att leta efter mer fakta. Vad står t.ex. i senare husförhörslängder? Och om äktenskapsledighet i flyttattesten när Andreas flyttar till Bitterna 1831 och 1835?

(Ändrat av kontoinnehavaren den 19 februari 2016 kl. 14.49.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)