Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar T-Ö)   >   Västra Tunhem   >  
Lars Larsson flytter 1820 til?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12445) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingelise Poulsen (Ipo) - Torsdag den 09 augusti 2012 kl. 08.47
Kan nogen læse - og forklare hvad det betyder her: Västra Tunhem AI:2 side 292. Hvortil flytter Lars Larsson ( med familien)? Og er det rigtigt at jeg mener der står, at de ikke lader sig antegne? Hvad menes der helt præcist?
Venlig hilsen
Ingelise Poulsen
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12448) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 09 augusti 2012 kl. 12.08
1820 flyttar de till "Grinderna". Antingen är det prästens egna förkortning för Grindstugorna eller så är det det som platsen kallades för lokalt.

De finns i varje fall i Grindstugorna under Siggetorp, sidan 330 i samma längd.

På sidan 292 står det:

"äro till
men ej
låtit sig
antekna"


"Är till" betyder ju "finns" eller "existerar" - och det gör man ju om man inte är död... :-) Möjligen menar prästen att de finns där, men inte i laga ordning meddelat att man har flyttat dit. Men det är i så fall ett märkligt sätt att uttrycka det på. Är det kanske någon annan som har ett bättre förslag?

På sidan 330 står:

"26 abs. vid Storg. [?]
roten protesterar
mot dess vistande"


De har alltså 1826 var frånvarande (absent) vid vad som ser ut som "Storg". Det står ju överst på sidan att det är Storegårds rote.

Och rotebönderna har protesterat mot att de vistades/bodde i roten. För betydelsen av det, se sidan Den svenska folkbokföringen genom tiderna - Del 1: Mantalspenning och mantalslängd (näst sista stycket, "Vilken ort en person blev mantalsskriven på...") i Arkivguiden.

Kanske kan det stå något i sockenstämmoprotokollet (som finns hos Arkiv Digital).

(Ändrat av Jts den 09 augusti 2012 kl. 13.11.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12449) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingelise Poulsen (Ipo) - Torsdag den 09 augusti 2012 kl. 12.58
Mange tak for hjælp - og forklaring.
Venlig hilsen
Ingelise Poulsen
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)