Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Introducerad adel   >  
Patkull
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14553) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sune Magnusson (Genealogi) - Måndag den 09 december 2013 kl. 19.50
Här kommer ett fynd rörande Göran Patkulls (1570-talet-1676) första hustru. I Elgenstiernas ättartavlor står det här om hans första gifte: "G. 1:o m. N. N. Verklaes, som var av samma släkt som adl. ätten Silfverlåås, nr 377". Uppgiften kommer ursprungligen från Anreps ättartavlor, men det står inte på något av ställena mer om NN Verklaes' släktförhållanden. Dock fann jag i samlingen Biographica (digitaliserad hos SVAR) några handlingar rörande Göran Patkull. I en av dessa (Biographica, P vol. 8, SVAR bild 532), en odaterad skrivelse av Patkull, där han anger att han är arvtagare till Vadstena gård på Skäggenäs. Han anger att hans hustrus halvbror på mödernet i en falsk skrivelse har angett att han var arvtagare till gården efter sin fader Per Kijl. Men nu till det i detta sammanhanget intressanta: Göran Patkull anger att hans avlidna hustrus far var "Peter Ferkelås", och att han köpt gården Vadstena "för redhe Peninger". Göran Patkulls hustru NN Verklaes måste alltså vara dotter till adl. ätten Silfverlåås stamfar, Peter Verklaes (Verglos). I "Kalmar och kalmarbor under 1600-talet" av Gunnar Håkansson står följande om honom: "Verglåås (Verklaes), Peter, borgare. V. var av holländsk börd och bosatte sig i Kalmar i slutet av 1600-talet. [Bör vara 1500-talet, min anm.] Gift m. Brita (efternamn okänt.) Rådsturättens prot. 1626 d. 30 jan. nämner, att salig V. hade köpt Vadstena gård på Skäggenäs (Ryssby s:n). Samtidigt nämnes fru Brita på Skäggenäs, moder till Hans V. den yngre." Brita är modern till Göran Patkulls hustru, och är identisk med Knut Kijls (adl. ätten Kijl) hustru Brita Olofsdotter, vilket förklaras av att Göran Patkull uppgav att hans hustrus halvbror på mödernet (Per Kijl) ansåg sig vara arvtagare till Vadstena gård genom sin far "Peer Kijll" (bör vara Knut Kijl).

MVH Sune
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)