Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Introducerad adel   >  
Kåse
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1620) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Carina Månsson (Carina) - Tisdag den 28 oktober 2008 kl. 20.17
Hej.

Har tittat på Pjätteryd i Arkiv Digital. I Pjätteryd C:1, bild 108/sid 214, så är Margareta Bernhardsdotter Kåses födelsenotis. Jag förstår så mycket av latinet att hon är född illegitim. Vidare så nämns Margaretas far, Bernhard Kåses blivande hustru Elin Jönsdotter.

Är det någon som kan läsa latinet och vet vad det betyder ? Jag har inte kunnat tyda alla bokstäver och de ersätts med frågetecken. Varför nämns Elin redan vid Margaretas födelse ? Kan hon vara Margaretas moder ändå ? De efterföljande barnen är hennes.

30 jan. 1687, Margareta illegitimo, turpis?ims?conen bitú rata ex nobili Bernhard Kåse, U ( stort u med snedstreck )viti 30. ja ata Elin Jönsdotter i .....gården. C ( streck i mitten på ett stort c )11 midd.

mvh
Carina
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2114) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Carina Månsson (Carina) - Måndag den 01 december 2008 kl. 18.03
Tillägg till inlägget ovan. Elin Jönsdotter från Hohlegården ( Hulugården ) Lönshult, Pjätteryd ( G ) är Margaretas biologiska mor.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)