Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Övriga släktnamn   >   Bure   >  
Olof Johansson Bure (1612-1687), Grangärde
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post3994) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Carina Månsson (Carina) - Lördag den 18 april 2009 kl. 22.30
Hej.

Det finns en Olof Johansson Bure f. 1612 i Sörvik, Grangärde, Dalarna, d. 8/7 1687, Sörvik, gift med Carin Knutsdotter. Olof Johansson Bures far är Johan Halfvarsson f. ca 1572 i Sörvik, Grangärde och hans mor är Sara Vidiksdotter f. ca 1578, Norrvik, Grangärde.

Vet någon varför Olof Johansson bär namnet Bure ? Ingen av hans föräldrar verkar till att vara av Buresläkt, då de heter Halfvarsson och Vidiksdotter.

mvh
Carina
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post3995) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin (Lotta) - Söndag den 19 april 2009 kl. 10.40
Hej Carina

Har du någon källuppgift där Olof Johansson kallas Bure? Jag tittade i Grangärde AI:1 och AI:2, där han finns i Södergovik på sid 30 respektive 127, och där finns inte namnet Bure med. Inte heller i begravningsboken C:2 sid 116, där står bara Olof Johansson i Södergovik.

Bure kan vara ett så kallat tillnamn. Det var inte ovanligt på 1600-talet att sådana förekom, men det hände dock att ett tillnamn blev ett släktnamn. Patronymikon, som Halfvarsson och Vidiksdotter, säger ingenting om vilken släkt man tillhör, utan talar bara om vems son eller dotter någon är.

Mvh//
Lotta

(Ändrat av Lotta den 19 april 2009 kl. 11.59.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post3998) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Carina Månsson (Carina) - Söndag den 19 april 2009 kl. 15.14
Hej Lotta.

Detta är bara uppgifter jag har hittat på nätet och därför undrar jag om dom stämmer. Det man hittar i släktträd på nätet ska man ta med en nypa salt. I ett par släktträd uppger de som källa, Grangärdeskivan av Kjell Vadfors, men då jag inte har denna skiva så kan jag inte kontrollera detta. I dessa släktträd så kallar sig ättlingarna till Olof Johansson Bure, för Bure. Där har de även ett födelsedatum på Olof, den 10/8 1612 i Sörvik.

Därför blev jag nyfiken, då jag också bara har sett att han heter Olof Johansson.

Tack Lotta

mvh
Carina

(Ändrat av Carina den 19 april 2009 kl. 15.16.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)