Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Blekinge   >   Kristianopel   >  
Nils Håkansson och Maria Gummesdotter, döda 1818
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9423) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hanne Berndtsson - Lördag den 28 maj 2011 kl. 10.59
Hej, tacksam för hjälp med tydning av vad som står på följande: SE/LLA/13211 Kristianopel CI:2 (1770-1846) Bild 469 / sid 1013

gäller Nils Håkansson och Maria Gummesdotter, båda avlidna 20 (?) december 1818.

Tack på förhand!
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9439) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Söndag den 29 maj 2011 kl. 10.02
Hej Hanne

Jag kan inte tyda allt som står i notisen. Du kan väl skriva ner det du själv har lyckats få fram så är det nog flera som kan försöka hjälpa till med resten.

Christian

SE/LLA/13211 Kristianopel CI:2 (1770-1846) Bild 469 / sid 1013


SE/LLA/13211 Kristianopel CI:2 (1770-1846) Bild 469 / sid 1013
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9447) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Söndag den 29 maj 2011 kl. 13.01
Hej Hanne,
här kommer ett förslag:

"D. 20 Kl. 4(?) e: m: dog Torparen Nils Håkansson i Olsäng
som sjuknade d. 16, och natten därpå Kl. öfwer
12 dog hans hustru Maria Gummesdotter, som sjuk-
nade den 11. Han 64 år och hon 47 år gl. Deras sjukdom
börjades med en stark frossa som sedermera satte sig med
håll och styng /? under bröstet?/. Efter undersökning befants ingen anledning
til någon obehagel. döds åtkomst af dem sjelfva eller av andra,
på honom fans små röda fläckar i synerhet på
armar och lår.
Ock de begrofwos d. 7(?) Jan: 1819".

Det är svårt att se vad som står i texten som är skriven ovanför "styng", men "under bröstet" är nog rätt. Men vad står det före det?
Tydligen har man ansett dödsfallen misstänkta och gjort en undersökning, men inte hittat något bevis för att dom själva eller andra har orsakat deras död.

Mvh//
Lotta
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)