Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Gästrikland   >   Gävle   >  
Hänvisningar till husförhörslängd i utflyttningslängd
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16236) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Pontus Andersson - Fredag den 05 februari 2016 kl. 16.02
Gävle Heliga Trefaldighets kyrkoarkiv BI:12b okänd sida, men under L, 6 juli 1893. Lans, Karl Johan (NAD bild-id: A0013753_00080). Efter födelsedatumet finns tre kolumner där det står.

a) 100 152/90
b) ÖD?
c) ?

Bild från NAD


Vad exakt står det och hur ska det tolkas vid sökning i husförhörsboken?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16237) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 05 februari 2016 kl. 17.35
a) Det ser ut som ett militärt inskrivningsnummer (för värnplikten), och det bekräftas av att en del andra har "Inskriven", "Frikallad" och "Stamanställd" i samma kolumn.

b) Det är kvarter och avdelning, alltså stadsdel.

c) Numret före/över snedstrecket är tomt- eller husnummer (jag är inte säker på vilket), som står överst på sidorna i husförhörslängden. Numret efter/under snedstrecket är uppslaget i hfl:en.

I arkivförteckningen framgår sedan för varje enskild hfl-volym vilket kvarter m.m. som den innehåller (tidsperioden 1891-1895 består av 13 volymer).

I det här fallet står "Ö. D." för Östra delen, och det är tydligen bara kvarter I:s 1:a avdelning som är indelat i Östra och Västra delen. Och då blir det AI:23a. Och de ska sedan finnas under "N:r 0 Steneberg" (det är tydligen inte bara dagens datanördar som ser 0 som den första siffran :-)), på uppslag 8.

Och där finns de mycket riktigt.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 05 februari 2016 kl. 17.37.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)