Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Skåne (övrigt)   >   Obestämd socken i Skåne   >  
Soldaten Olof Wink
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14841) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bert Karlsson (Bsbkarlsson) - Onsdag den 26 februari 2014 kl. 13.38
Hej!
Jag söker födelseorten i Skåne för soldaten Olof Larsson Wink som antogs till Södra Sunnerbo kompani av Kronobergs regemente 1810-03-23. Han var bosatt i Vekaboda soldattorp i Markaryd, och fick avsked 1833-06-22 och flyttade från torpet. En gissning är att han flyttade till en närliggande socken i Skåne. En son, Sven Olofsson blev husar vid Skånes Husarregementes Livkompani rote Aggarp 1 med soldatnamnet Miralba. Olofs hustru hette Helena Nilsdotter född 1792-08-23 i Markaryd. Makarna fick 11 barn varav minst 3 dog i späd ålder. Uppgifterna jag har kommer uteslutande från husförhör eftersom födelseböcker m.m. förlorades i kyrkobranden i Markaryd 1851. Hoppas att någon kan hjälpa till med detta. Militära uppgifter kommer från Soldatregistret Kronoberg.

(Ändrat av Bsbkarlsson den 26 februari 2014 kl. 13.44.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14853) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson (Lufsen) - Onsdag den 26 februari 2014 kl. 20.27
Får bara fram födelseorten Skåne när jag kikat i husförhöret. Om någon annan vill fortsätta så har jag hittat dem på följande platser:

Markaryd AI:4 s.367
Markaryd AI:5 s.47
Markaryd AI:6 s.95
Markaryd AI:7 s.167
Markaryd AI:8 s.93
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14858) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bert Karlsson (Bsbkarlsson) - Torsdag den 27 februari 2014 kl. 13.13
Tack för försöket Håkan, ett tips som jag hört är att soldater ofta gavs namn efter födelseorten, det som ligger närmast namnet Wink i norra Skåne skulle i så fall var Vinslöv, men har inte själv haft tillfälle att undersöka detta närmare. Att familjen haft anknytning till Skåne framgår av att en dotter, Stina, bodde i Hästveda 1842, en annan dotter, Lena, bestraffades vid Östra Göinge häradsrätt den 21/12 1833, detta är betecknat: C.L.1835 (AD-online Markaryd AI:8 bild 104) Äldste sonen Sven Miralba finns för övrigt på nästa sida där två av hans syskon också finns.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)