Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Skåne (övrigt)   >   Obestämd socken i Skåne   >  
Anders Olsson (född 1834) från Vemmerlöv
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15546) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Peter Hermansson - Tisdag den 20 januari 2015 kl. 16.43
Anders Olsson skall enligt de danska kyrkoböckerna vara född i 'Wemmerlöf Skåne' d. 8 Aug 1834. Hans far skall heta Ola Persson och hans mor Inger Marie.
Finns det någon som är duktig på att hitta personer som kan hjälpa mig att hitta det minsta spår av Anders Olsson i Sverige?

Anders flyttar till Danmark och jag kan följa honom ganska bra från 1860 och framåt i Danmark (han gifter sig 9 jan 1863 i Udbyneder, Gjerlev, Randers ), men hittar honom inte i Sverige överhuvudtaget. Jag har letat i både Västra- och Östra Vemmerlöv, och sökt bland födda, inflyttade och utflyttade men har inte hittat någonting.
All hjälp tas tacksamt emot.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15549) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 20 januari 2015 kl. 20.15
Det kan finnas fyra orsaker till att han är noterad som född i Vemmerlöv:

1) Han är född i (Västra eller Östra) Vemmerlöv.

2) Han är född i ett annex till (Västra eller Östra) Vemmerlöv, och så har moderförsamlingen noterats som födelseförsamling efter en flyttning till en ny församling.

3) Han är född någon annanstans, men bodde i (Västra eller Östra) Vemmerlöv (eller ett annex) när han flyttade till Jylland, och så kom utflyttningsförsamlingen/pastoratet att noteras som födelseförsamling i danska källor.

4) Han är född någon annanstans, men bodde i (Västra eller Östra) Vemmerlöv (eller ett annex) när han flyttade till en annan skånsk församling, och så kom utflyttningsförsamlingen/pastoratet att noteras som födelseförsamling i den nya församlingen, och när han senare flyttade till Jylland, så följde den uppgiften med.

Och det kan finnas två orsaker till att han är noterad som född den 8/8 1834:

A) Han är född den 8/8 1834. :-)

B) Han är född en annan dag eller t.o.m. ett annat år, men så har födelsetiden blivit fel när när den överförts mellan olika handlingar (vilket dessvärre är mycket vanligt i kyrkoböckerna).

När det gäller punkterna 1-3, så har du själv kollat födda och utflyttade i både Västra och Östra Vemmerlöv utan att hitta honom. Men vilken tid har du kollat? Har du sökt i födelseböckerna hela 1834, och också några år före och efter?

Jag har kollat det enda annexet, Rörum (annex till Östra V.; Västra har inget annex). I födelseboken (CI:2) finns inte en enda Anders under hela 1834 (övriga år har jag inte kollat). Jag hittar honom heller inte i utflyttningslängden (B:1) som omfattar åren 1851-1867 (jag sökte efter 1834 i kolumnen för födelseår, och läste bara namnen på de som var födda då).

Antingen är han alltså född i Västra eller Östra Vemmerlöv eller Rörum en annan tid än den 8/8 1834, eller så återstår alternativ 4 - och då kan han i princip vara född när och var som helst...

Det gäller helt enkelt att någonstans i de danska arkiven finna en uppgift om när han flyttade till Jylland och varifrån (allra helst den flyttattest som han hade med från Skåne). När man vet den skånska utflyttningsförsamlingen, så är det 'bara' att börja därifrån och gå bakåt.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15550) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Peter Hermansson - Onsdag den 21 januari 2015 kl. 08.45
Tack för hjälpen! Jag har varit osäker på var jag skall koncentrera mig, och det har gjort att jag ganska planlöst har sökt på en massa ställem. Nu kommer jag att fokusera på den danska sidan igen och försöka att hitta honom när han flyttade till Danmark.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)