Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Uppland (övrigt)   >   Ortnamn i Uppland   >  
Strålsund i Skuttunge
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10071) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sören Lejonclou (Sorlej1936) - Måndag den 01 augusti 2011 kl. 00.27
Strålsund -
Ortnamn eller bara busshållplats i Skuttunge
Reser ofta med bussen från Skuttunge till Uppsala. Passerar en hållplats vid namn Strålsund och undear hur detta namn uppkommit. Ett sund högt uppe på land eller härrör sig namnet från tiden efter istiden eller ett nutida familjenamn?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10072) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Måndag den 01 augusti 2011 kl. 00.49
Det är inget namn som finns hos Lantmäteriet i dag.

Men det blir en träff i Ortnamnsregistret: En "stuga" i Skuttunge by och socken.

Kanske är det ett gammalt soldattorp? Det finns gott om sådana landet runt som har namn efter utrikes orter där svenska trupper dragit fram. I det här fallet skulle det kunna vara Stralsund i Pommern, som ju hörde till Sverige 1648-1814.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)