Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västmanland   >   Ljusnarsberg   >  
Elias Carlsson Winter
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13304) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Anna Rönnbäck (Annron) - Fredag den 21 december 2012 kl. 08.56
Jag söker information om min farmors farfars farfar Elias Carlsson Winter. Har hittat han och hans föräldrar men i en av husförhörslängderna så står det följande: Varit på fästning för delaktighet i dråp. Min fråga är då var jag kan hitta information om detta. Ljusnarsberg AI:19a (1862-1871) Bild 221 / sid 215 (AID: v51897.b221.s215, NAD: SE/ULA/10860). Har ingen aning om vars jag ska kunna hitta mer om detta. Hittar inget i Nya Kopparbergs Bergslags häradsrätt om detta och misstänker då att jag måste kolla någon annanstans om det finns något skrivet om det. Någon som har tips på vars jag kan hitta något om detta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13314) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 22 december 2012 kl. 12.41
I föregående husförhörslängd (AI:18a, uppslag 184; omfattar åren 1852-1861) står samma text om fästning. Men i längden dessförinnan (AI:17a, uppslag 167; 1841-1851) står inget.

Han bör alltså ha varit på fästning någon gång 1852-1861. Och i den längden är det en lucka i hans noteringar om närvaro vid husförhör och nattvard 1854-1856, så det lär väl vara då som han var på annat håll (det stämmer ju också bra med luckan i barnens födelseår... :-)). Domen bör då ha fallit någon gång 1853-1854.

Rättegången hölls i det tingslag inom vars gränser brottet begicks, och det kan ju ha varit i något annat härad än hans eget.

I Ljusnarsbergs kyrkoarkiv kan det eventuellt finnas upplysningar i HI:1 (bilagor till husförhörslängden 1841-1915) och/eller JI:2 (domstolsprotokoll, domkapitlets utslag, utslag från Kungl. Maj:t m.fl. skrivelser 1694-1973.) Men dessa är inte filmade.

I korrespondensen mellan länsstyrelsen och den lokale kronofogden och kronolänsmannen kan också finnas uppgifter om på vilken fästning han satt (det var fogden och/eller länsmannen som ansvarade för fångtransporten). Det ingår då i respektive myndighets arkiv (också ofilmade). Det gäller då 'bara' att lista ut i vilket län, fögderi och härad han greps och ställdes inför rätta...

De ofilmade arkivhandlingarna finns på landsarkivet i Uppsala (för arkiv från Örebro, Västmanlands och Kopparbergs län, vilka är de närmaste länen).

Det du kan göra är att gå igenom dödböckerna i socknarna i närheten under åren 1853-1854 och leta efter en 'passande' dödsorsak, och den vägen få veta när och var dråpet ägde rum.

(Ändrat av Jts den 22 december 2012 kl. 13.12.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)