Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Ångermanland   >   Själevad   >  
Okänd fader 1909
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15198) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Solveig Gavik - Måndag den 08 september 2014 kl. 22.30
Ett barn föds i Själevad (Y) 1909. Fader okänd. Modern vill vara okänd. Fram till 9 års ålder är han hos fosterföräldrar. Vid 9 års ålder flyttar han till sin biologiska mor och halvsyskon och moderns man som hon gift sig med några år tidigare men som inte är fadern. Modern kunde spåras med hjälp av nu levande barnbarn som träffat sin farmor. Moderns bouppteckning 1950-talet bevisar även att han är hennes son. Modern var vid tiden för barnets födelse bosatt och född i Gudmundrå (Y)

Finns det något hopp över huvud taget att kunna spåra fadern?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15199) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 09 september 2014 kl. 18.48
"Fader okänd. Modern vill vara okänd." Det passar bara med noteringen till ett barn i Själevads födelsebok 1909.

I födelseboken finns hänvisning till en sida i församlingsboken, och där bor han som fosterbarn hos ett par som också är dopvittnen. Han har en notering om utflyttning till Gudmundrå 1913, men den är struken och jag hittar honom inte heller i Gudmundrås inflyttningslängd. 1918 står han som utflyttad till Härnösand, alltså när han är 9 år, vilket är då som du säger att han flyttade till modern och hennes man. I Härnsösands inflyttningslängd finns en hänvisning till församlingsboken, men den volymen finns ännu inte på nätet. I den inflyttningslängden har han f.ö. för första gången ett efternamn (styvfaderns?).

Det var just vid den här tiden, 1917/1918, som nya lagar trädde i kraft angående "oäkta" barn med "okänd" fader. Tidigare hade båda föräldrarna haft rätt att vara anonyma, men det var det slut på nu.

Så här står det t.ex. på några kommuners sidor med historisk information:

"Från och med år 1918 så fick alla barn som föddes utom äktenskapet en barnavårdsman. Barnavårdsmannens uppgift var att utreda frågan om faderskap, hjälpa modern samt i övrigt tillvarata barnets intressen." (Norrköping)

"Barnavårdsmannen hade till uppgift att värna utomäktenskapliga barn och barn till skilda föräldrars intresse.

1917 (SFS 1917:376) infördes ett system med barnavårdsmän för barn utom äktenskap. I lagen stadgas att barn födda utom äktenskap eller barn vars föräldrar är skilda skall ha en barnavårdsman. Barnavårdsmannens uppgift var bistå den ensamstående mamman och t ex att sörja för att faderskapet fastställdes samt tillförsäkra att fadern betalar underhåll."
(Helsingborg)

Se också boken "Advokaten - Juridisk rådgivare och formulärbok" (av rådmannen E. G. Flensburg, tredje upplagan 1922), som finns hos Runeberg.

sidan 115 börjar avsnittet "Om barn utom äktenskap". Och där under finns på sidan 119 stycket "E. Om barnavårdsmän och barnavårdsnämnder", och på sidan 122 "F. Om fastställande av faderskap och underhållsskyldighet".

Under "Övergångsbestämmelser" står visserligen (på sidan 126)...

"För barn, som fötts, innan lagen trätt i kraft, skall barnavårdsman icke förordnas, med mindre framställning därom göres av barnets moder, eller barnavårdsnämnden av särskild anledning finner skäligt meddela sådant förordnande."

...men det kan ju tänkas att det ansågs finnas "särskild anledning". Hur som helst är det ju värt att undersöka saken.

Kontakta alltså kommunarkiven för att se om det kan finnas någon barnavårdsman utsedd, och om faderns identitet då har efterforskats. Det kan ju vara en tillfällighet att han flyttade till modern just vid den här tiden, 1918, men det kan ju också vara så att man med anledning av den nya lagstiftningen undersökte saken, och kom fram till att modern kunde ta hand om sitt barn, eftersom hon nu var gift.

Kanske kan det också finnas något i fattigvårdshandlingar från tiden innan 1918, med tanke på att han var fosterbarn.

Gamla kommunala arkiv finns i arkivet till den kommun som församlingen hör till i dag. Eftersom barnet föddes och bodde i Själevad, så bör man börja där; Själevad hör i dag till Örnsköldsvik. Han flyttade alltså sedan 1918 till Härnösand. Eventuellt kan det finnas något i Gudmundrå, där modern var skriven vid födseln (han var ju också på väg dit 1913); Gudmundrå hör i dag till Kramfors.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15200) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Solveig Gavik - Onsdag den 10 september 2014 kl. 00.49
Tack så jättemycket för all denna information! Barnet fött 1909 flyttade till Härnösand och hade då fått efternamnet Sundin. Det var moderns efternamn han fick.

Modern gifte sig med Ivar Svensson 1911 i Gudmundrå och han var inte fadern för den person jag hjälper efterforska sina förfäder och främst då sin okände farfar har sänt efter både barnets moders och Ivar Svensson bouppteckning och barnet är bara nämnt i moderns bouppteckning. Jag hittade inte den sida i Härnösand som det hänvisades till utan fick ta kontakt med Landsarkivet som gav mig uppgiften vem han flyttade till 1918 och han nämns då som "gosse" son till moder som vill vara okänd. Även efter att hon gift sig och fått fler barn ville hon inte erkänna sitt barn. Det är tragiskt men så var det många gånger förr.

Jag skall läsa igenom det mer noggrannt och kolla länkarna och även låta ättlingen ta del av texten och informationen.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)