Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Östergötland (övrigt)   >   Allmänt om Östergötland   >  
Torp i Östergötland
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2784) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Tommy Wihlén (Tommy) - Söndag den 25 januari 2009 kl. 12.07
Hej.
Jag undrar hur man kan få uppgifter om soldattorp på ett någorlunda enkelt sätt
ex. torp nr;54 i Varv & Styra?
Hade torpen även ett "riktigt" namn.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2795) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 25 januari 2009 kl. 13.31
Torpen hade säkert namn som användes lokalt, även om de inte alltid syns i några handlingar.

Rotarna 54 och 55 i Varv var, enligt Grill, Vinberga (det är alltså byns namn). Men det var i mitten på 1800-talet, det kan ha gällt en annan indelning vid andra tider.

Om torpnamnet inte återfinns i kyrkoböckerna, så kanske du har större tur i mantalslängden. Sedan finns också lantmäterikartor- och akter, inte minst från skiftena. Och så naturligtvis protokoll från torpsyner i regementsarkivet.

(Ändrat av Jts den 25 januari 2009 kl. 13.32.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)