Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Östergötland (övrigt)   >   Allmänt om Östergötland   >  
Gryt, troligen
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13221) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elisabeth Carlstedt (Elisabel) - Lördag den 01 december 2012 kl. 17.38
Försöker hitta vidare och jag har verkligen försökt, men fastnar hela tiden nu.

Har två personer (söker min morfars mormors mor), som bor i Gryts skärgård, hennes man drunknar och kvinnan får ett "helvetes" liv för att överleva.
Hon heter Carolina Larsdotter (gift Edman), född 15 juni 1798 i Eds Capels (Östra Ed).

Hittar henne, där hon bor hos en enkling, och som jag tyder texten, så är han svårt ofärdig mfn' ? men en horebock och elak. Hennes dotter är inte önskvärd och får söka jobb som piga (antar jag), då är hon endast 14 år.

Tacksam om någon kan hjälpa mig att tyda texten och framför allt. Vad betyder att de flyttat till NBp 126?? året är 1849, vilken bok hänsyftar man till?? Har sökt i flyttlängder, men kommer inte vidare.

Detta är sidan där jag fastnat.
Gryt AI:16 (1839-1849) Bild 133 / sid 250 (AID: v25741.b133.s250, NAD: SE/VALA/00104)

En fråga till, om någon har svaret. Jag finner, som i detta fallet när mannen drunknar, att familjen står som Till hus. Vad betyder *Till hus*?

Elisabeth

(Ändrat av Elisabel den 01 december 2012 kl. 22.32.)

(Ändrat av Elisabel den 01 december 2012 kl. 22.35.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13222) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Lördag den 01 december 2012 kl. 23.27
NB p. 126 innebär Nya boken sidan 126. Personerna är alltså överförda till nästa husförhörslängd sida 126.
Du återfinner dem alltså där. (Nu har jag inte kollat det själv men det var det vanliga förfarandet).
Jämför GB "Gamla boken p. 126" som då motsvarar föregående längd.
Svårt ofärdig innebär att man råkat ut för en svår skada.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13223) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elisabeth Carlstedt (Elisabel) - Söndag den 02 december 2012 kl. 15.05
Tack Sten, nu har jag funnit dem.

mvh
Elisabeth
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)