Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Skåne (socknar T-Ö)   >   Vitaby   >  
Metta Sonesdotter, f 1748
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6300) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Roland Nilsson (Serren) - Torsdag den 11 februari 2010 kl. 19.24
Hej.
Jag söker nu födelse i Vitaby året 1748 med namnet Metta Sonesdotter och har hittat två styck efter varandra. Jag tyder den övre som den som kan vara aktuell men finns det något datum?

SE/LLA/13457 Vitaby C:1 (1714-1778) Bild 81 / sid 143

Metta Sonesdotter

Tacksam för hjälp.
Mvh
Roland
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6301) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 11 februari 2010 kl. 20.42
Vid dop nummer 18 står det först "Item", likaledes. Och det står det på föregående dop också. Men dessförinnan står det den 2 oktober, så då ska det vara den dagen för alla tre.

Men det är ju dopdagen. På de andra dopen står också vilken dag barnen föddes, men inte i Mettas notis.

Fadern heter i varje fall Söne Olss[on], och han är ifrån vad som ser ut som "Htmölla". Den första bokstaven är otydlig, men Htmölla kommer igen på nästa sida (se nedan); det är väl en förkortning för Hwitamölla, antar jag. Under plumpen framför Htmölla ser ut att dölja sig ett "på".

Moderns namn står inte här, men i dop nummer 22-23 (på nästa sida) är Söne Ollsons hustru på "Htmölla" en av kvinnorna som bär tvillingarna vid dopet, och hennes namn ser ut som Elsa. Men det kan ju finnas mer än en Söne Olsson på "Htmölla"...

Fadern till Metta i dop nummer 19 heter f.ö. Anders Pehrsson, så det är ju fel Metta.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6302) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Roland Nilsson (Serren) - Torsdag den 11 februari 2010 kl. 21.18
Din tolkning stämmer väl in i vad jag förut hittat och där fadern hette Sone Olsson från Vitemölla, Vitaby. Då vet jag att dopet ägde rum den 2 oktober.
Tack för hjälpen
Roland
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)