Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Skåne (socknar T-Ö)   >   Äsphult   >  
Nils Persson, född i Åhus den 6/9 1827
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10099) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Bjarneklint (Bjarneklint) - Söndag den 07 augusti 2011 kl. 19.51
Min fråga är: Finns det mer än ett Esphult (numera Äsphult) ?

Min Nils Persson ska enligt uppgift ha flyttat till V. Vram år 1865 från Esphult enligt Västra Vram BI-2-1864-1880 bild 15 sidan 21 och Västra Vram AI-14-1864-1867-Bild 258 sid 256.
När jag sedan letar i böckerna över Äsphult så finns han inte som in- eller utflyttad, inte heller i Hfl för Äsphult.
Jag vet också att han gifte sig för andra gången (Linderöd E2-1862-1894 Bild-17 pos 5, så han måste ha gift sig någon gång på Äsphultstiden.
Konstigt nog kan jag inte hitta honom i Åhus -böckerna heller.

Vad kan jag mer kolla ?
Bengt
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10128) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 13 augusti 2011 kl. 12.34
Det här var onekligen ett mysterium... :-)

Det finns bara en Äsphults (Esphults) socken, och där finns han som sagt inte i utflyttningslängden. Jag har också kollat Äsphults annex Linderöd, med samma resultat.

Och i födelseboken finns han heller inte i Åhus annex Gustav Adolf (Viby) och Rinkaby på den uppgivna födelsedagen. Men han kan ju vara född en annan dag, eller t.o.m. ett annat år - eller i en annan socken... Kyrkoböckerna är dessvärre fulla av sådana fel.

Han flyttade alltså in till Västra Vram 1865. Kanske kan det finnas en bevarad flyttattest. Enligt landsarkivets förteckning finns attester från 1865 i Västra Vram HII:17, men de är inte filmade.

Efter Västra Vram AI:14 finns han i AI:15 (1867-1871), sidan 157, och AI:17 (1873-1883), sidan 158.

I den sistnämnda står att han flyttar till Linderöd 1873, och han finns också i utflyttningslängden BI:2, sidan 93, nummer 83, den 13/11 1873.

Och i Linderöds inflyttningslängd finns han på sidan 44 i B:4, den 15/11 1873, med hänvisning till sidan 171 husförhörslängden; och han finns på den sidan i AI:6 (1871-1878).

I AI:6 står att han kom från Västra Vram 1874, men det var alltså 1873 (det flyttade heller inte in någon annan Nils Persson från Vram 1874, enligt Linderöds inflyttningslängd). Däremot flyttade hustrun Johanna Nilsdotter in 1874 (B:4, sidan 48).

I Västra Vrams husförhörs- och utflyttningslängder står han som husman, men i Linderöds som dräng. Men enligt båda socknarnas husförhör är han född i Åhus den 6/9 1827; respektive sockens ut- och inflyttningslängd passar ju också ihop, så det är helt klart samme Nils.

Men att han var änkling när han gifte sig tror jag inte på. :-)

I Linderöds inflyttningslängd (B:4) står alltså att drängen (=ogifte) Nils Persson skrivs in på sidan 171 i husförhöret (AI:6), och där finns han bara på ett ställe - utan någon avliden hustru i sikte. Först har han haft titeln Drg, vilket har strukits och ändrats till Enkl, vilket också har strukits och ändrats till Inh.

Varifrån kommer då vigselbokens (och husförhörets tillfälliga) uppgift att han var var änkling? Jo, förmodligen är det en förväxling.

Brudgummen på raden ovanför i vigselboken heter också Nils Persson. Det paret har en hänvisning till sidan 35 i hfl:en, och där står det att hustrun Hanna Svensdotter har överförts dit från sidan 171 - där hon finns bara några rader under 'din' Nils Persson och hans hustru Johanna Nilsdotter. En inte alltför vild gissning är alltså att det var den andre Nils Persson som var änkling.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10134) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Bengt Bjarneklint (Bjarneklint) - Söndag den 14 augusti 2011 kl. 07.17
Tack för ditt uttömmande svar. Jag håller med om att det onekligen är ett mysterium.
Jag har följt honom baklänges ända sen hans död i Linderöd 1909.
Jag känner nog nu att det får vila ett tag för andra spännande uppgifter.
Tack än en gång.
Bengt
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)