Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Östergötland (socknar R-Ö)   >   Vånga   >  
Christina Fagerman, född 1758
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post11328) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Mats Garplind (Garpen) - Torsdag den 02 februari 2012 kl. 10.07
Nu har Maja Greta klarats ut, tack så mycket för din hjälp :-)

Nu till hennes morfar, han(Joh Fagerman) är född i ?
se SE/ULA/10851 Lindesberg AIa:20 (1786-1795) Bild 64 / sid 569

jag kollade också efter Stina Fagerman i Wånga,Östergötland(anges i SE/ULA/10244 Fellingsbro AI:15d (1794-1804) Bild 305 / sid 298), kan inte hitta henne i födelseboken för 1758 !

Mats
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post11335) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Forumguide) - Fredag den 03 februari 2012 kl. 14.56
Ovanstående inlägg har hitflyttats från Småland: Hjorted: Maja Eriksdotter, född i Linde 1794, då det gäller tidigare led av släkten utan anknytning till Hjorted.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post11336) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Fredag den 03 februari 2012 kl. 15.05
Det kan nog vara en god idé att klarlägga var Stina själv kom ifrån innan vi börjar att leta efter hennes fars föräldrar... :-)

Om vi börjar där Stina finns när hon gifter sig 1781, så är det alltså i Lindesberg AIa:16 (1775-1785), uppsl. 531a (se mitt inlägg under Hjorted den 30/1 kl. 01.01), där hon finns i Dalkarlshyttan som dotter till mästersmeden Johan Fagerman och hans hustru Carin Larsdotter. Men...

Fagerman är hela 22 år äldre än hustrun, och hon är bara 14 år äldre än dottern. Det tyder ju på att Stina är Fagermans dotter i ett tidigare äktenskap.

På den sidan står också att Christina kommit från Arboga den 30/9 1779. Och på Fagerman står det att han kom från "p. 268" 1779, alltså pagina (sida) 268.

Husförhörslängden är uppdelad i fyra delar, och 268 finns i AI:14. Där finns de i Östra Bår, och bland barnen finns också en äldre bror till Stina, Jan, född i Vånga socken 1755. Och på honom står det: "Stjufson åt Joh. Fag. o. Hustrun."

Och på Stina, född i Vånga 1758, står "D:o", alltså dito. Styvson kan hon ju inte vara, så då är det väl styvdotter som avses... :-) De är alltså styvbarn till båda makarna. Någon av Fagerman eller hustrun Carin skulle alltså ha varit gift tidigare, och så är det den andre mannens eller hustruns barn i ett äktenskap dessförinnan.

Här står också att Stina flyttade till Arboga 1777. (Hon kom ju tillbaka därifrån 1779, enligt AIa:16.)

Föregående längd för familjen i Östra Bår är Lindesberg AIa:12 (1765-1774), uppslag 176. Där står att de kom till församlingen från Näsby den 20/4 1767.

Bland barnen finns också dottern Cathrina, som dog 1768 och därför inte finns med i senare längder. Hon föddes i Näsby den 13/11 1765, vilket kan vara en ledtråd när vi ska hitta familjen i Näsby.

I Näsby (Fellingsbro härad, Västmanland) finns hon på sidan 47 i födelsboken C:1, som dotter till mästersmeden Joh. Fagerman "wid bruket".

"Bruket" är Frövi bruk. Familjen finns på uppslag 99 i Näsby AI:4 (1763-1769). Där står Fagerman med hustrun Brita Jönsdotter, född 1718, gifta 1757. Hon är överstruken, och i stället har senare ditskrivits Catharina Larsdotter. Sonen Johan och dottern Christina står däremot med samma ursprungliga skrift som Fagerman och Brita; de skulle alltså kunna vara Britas barn i ett tidigare äktenskap - ser det ut som här...

Brita har alltså dött och Fagerman har gift om sig. Det står inte i husförhörslängden när hon dog, men hon finns i dödboken, Näsby OIa:1, sidan 423. Hon dog den 30/8 1764, och där finns en lång levnadsbeskrivning. Bl.a. står där följande:

"War hemma hos föräldrarna i 16 år och tjente sedan som hushållerska i 17 års tid hos hederligt och förnämt folk. 1756 blef hon gift med Hammarsmeden Joh. Fagerman med [hwilken] hon sammanlefwat i 8 år utan barn och arfwingar."

Johan och Christina är alltså inte Britas barn heller. Johan är ju född 1755, året innan Fagerman och Brita gifte sig. Det är väl teoretiskt möjligt att han föddes 1755, att hans far då redan var död eller dog strax efter, att modern gifte om sig med Fagerman och sedan själv dog strax efter vigseln - men kanske inte särskilt troligt...

Stina är ju hur som helst född 1758, när Fagerman och Brita redan var gifta - så vems dotter är hon? Styvbarn brukar ju betyda att det är den andre makens barn; är det ingen av makarnas barn, så borde det ju stå fosterbarn...

Båda ska alltså vara födda i Vånga. Så en Johan/Jan född 1755, och en Christina/Stina född 1758 med samma föräldrar kan ju till att börja med vara något att leta efter i Vångas födelsebok - och sedan se vad det blir av dem. (Det är ju inte säkert att de har samma föräldrar, men de kan ju ha det - och då har man sparat en hel del arbete på att slippa att följa alla Janar och Stinor de åren... :-))

Fagerman och Brita bör också följas bakåt för att se när Johan och Christina dyker upp hos dem, och om det då står varifrån de kom.

(Ändrat av Jts den 03 februari 2012 kl. 15.18.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)