Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (övrigt)   >   Ortnamn i Småland   >  
Brånen
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2183) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hans-Inge Molin (Hansa) - Onsdag den 10 december 2008 kl. 20.18
Undrar var orten eller gården Brånen liggeri för socken??
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2184) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Onsdag den 10 december 2008 kl. 20.53
Enligt CD:n Svenska ortnamn finns det ett Brånen i sex småländska socknar: Annerstad, Kristvalla, Rydaholm, Virserum, Öreryd och Östra Torsås.

Brånen i Annerstad kallas "samlad bebyggelse", i Öreryd "naturnamn" och övriga "gård" - men dessa Lantmäteriets benämningar från 1999 säger ingenting om vad det var förr. Till exempel kan dagens "naturnamn" mycket väl vara en numera öde bebyggelse, och "gård" kan vara ett gammalt torp.

Det kan dessutom tidigare ha funnits fler Brånen än dessa sex.

Var har du stött på 'ditt' Brånen?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2187) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hans-Inge Molin (Hansa) - Onsdag den 10 december 2008 kl. 22.17
JAg letar i Skirö i Jönköpings län och där httade jag en notering att den jag kollar efter flyttade till Brånen.

(Ändrat av Hansa den 10 december 2008 kl. 22.19.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2189) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Onsdag den 10 december 2008 kl. 23.01
När ortnamn som anges vid in- och utflyttning inte är en socken, så är det oftast en gård eller annan plats i det egna pastoratet. Till Skirö pastorat hör också Nye socken.

Jag kikade i ortregistret i början på den sista husförhörslängden i Nye (1887-1894), och åtminstone då fanns det ett Brånen där. Det var ett soldattorp under Mörsebo Persgård.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2190) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Hans-Inge Molin (Hansa) - Onsdag den 10 december 2008 kl. 23.46
Tackar för det...hittade dom i Nye..
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)