Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (övrigt)   >   Obestämd socken i Småland   >  
Stenbrohult alternativt Älmhult
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2334) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingrid Falkman (Josefine) - Torsdag den 01 januari 2009 kl. 21.58
Söker uppgifter om Ingrid Sunesson f. 1882-06-28 i Brännhult, Stenbrohult där hon också finns i svbef 1900.
I en bouppteckning 1928 efter sin mors farbror finns hon antecknad som avliden gift Henriksson och med adress Klöxhult, Älmhult. Finns det någon som har tillgång till Genlines scb-utdrag (jag har inget abonnemang f.n) och kan kolla när hon dog och ev giftemål. Är osäker på när Älmhult blev egen församling, i annat fall är det Stenbrohult som gäller. Mycket tacksam för hjälp.
Mvh
Ingrid
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2335) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av John Sidén (Vibybo) - Torsdag den 01 januari 2009 kl. 22.17
Hej Ingrid!
Enligt KGFs databas ingick Ingrid Sunesson äktenskap 1914-05-30 i Stenbrohult med Ernst Vilhelm Henriksson f 1882-11-28. I Sveriges dödbok hittade jag Ernst Vilhelm Henriksson, han var född i Agunnaryd och avled 1958-11-27 i Älmhult, han blev änkling 1937-02-23. I SCB-utdraget ur dödboken för Älmhults församling 1937:6 kan utläsas att Ingrid Henriksson f Sunesson avled 1937-02-23 i Älmhult.
Med vänlig hälsning
John
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2350) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingrid Falkman (Josefine) - Fredag den 02 januari 2009 kl. 19.06
Stort tack till dig John för din hjälp med Ingrid Sunesson.
Ha en skön helg.
Mvh
Ingrid
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2448) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck (Niclas) - Tisdag den 06 januari 2009 kl. 13.24
Älmhults kyrka byggdes inte förrän 1930 så tills dess var det till Stenbrohult man gick. Älmhult (förr Elmhult) blev dock på papperet kappellförsamling till Stenbrohult redan 1901 med egen kyrkobokföring. År 1905 avskildes Älmhult (då Elmhult) ur Stenbrohult som egen församling men ingick i Stenbrohults pastorat (1905-1940). Älmhults/Elmhults församling bestod av den gamla gästgivarbyn Elmhult (som via järnvägens etablering växte till en stor stationsort), Gemön, Sånnaböke (nuvarande tätbebyggelseområdet Möckeln), Froafälle och Slätthult - byar som tidigare tillhört Stenbrohult socken (i Allbo härad)- och dessutom byarna Klöxhult (norregård och södregård; beläget omkring nuvarande Älmhults kyrka och IKEA-varuhuset), Ormakulla och Bökön - dessa sistnämnda tre enheter tillhörde tidigare Pjätteryd socken (i Sunnerbo härad).
En kuriosa med Älmhults kyrka, som byggdes 1930, är att det i vapenhuset fanns svastikor (hakkors) inhuggna i utsmyckningen - dessa är numera bortslipade, men de fanns kvar så sent som på 1980-talet eller i början av 1990-talet. En intressant notering för eftervärlden om de vill studera makthavarna i Älmhults kommun- och kyrkolednings konstintresse på 1920- och 1930-talet.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post2466) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Ingrid Falkman (Josefine) - Tisdag den 06 januari 2009 kl. 21.33
Tack Niclas för informationen om Älmhult-Stenbrohults församling. Intressanta uppgifter som jag ska låta finnas med i forskningspärmen för familjens släktingar i detta område.
Med vänlig hälsning
Ingrid
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)