Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (övrigt)   >   Obestämd socken i Småland   >  
Nils Dacke
    Diskussioner Senaste inlägg Antal
Nils Dacke [äldre inlägg] 2008-10-20 14.27 25
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1511) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Måndag den 20 oktober 2008 kl. 17.39
Hej Carina!

Du har funderingar om du skulle kunna härstamma från någon av Nils Dackes män eller rent av hans släktingar.

Låt oss göra ett litet räkneexperiment. Det är drygt 450 år sedan Nils Dacke levde. Säg att en generation är på 30 år i genomsnitt. Det skulle ge oss ungefär 15 generationer bakåt i tiden. Låt oss sedan antaga att det fanns fyra barn i varje generation som uppnådde vuxen ålder som i sin tur fick fyra barn osv.

Det ger oss tabellen:

 1 generation = 4 personer
 2 generationer = 16 personer
 3 generationer = 64 personer
 4 generationer = 256 personer
 5 generationer = 1 024 personer
 6 generationer = 4 096 personer
 7 generationer = 16 384 personer
 8 generationer = 65 536 personer
 9 generationer = 262 144 personer
10 generationer = 1 048 576 personer
11 generationer = 4 194 304 personer
12 generationer = 16 777 216 personer
13 generationer = 67 108 864 personer
14 generationer = 268 435 456 personer
15 generationer = 1 073 741 824 personer

Nu stämmer givetvis inte det här resonemanget fullt ut. Det vore helt orimligt. Det finns naturligtvis en mycket stor mängd "dubbletter" att ta hänsyn till. Och barnantalet varierar givetvis. Men från min egen forskning vet jag att siffran för antalet ättlingar för 5-6 generationer stämmer ganska bra.

Men resonemanget ger lite perspektiv på hur det förhåller sig med släktskap till dem som levde på 1500-talet.

Eller som Povel Ramel uttryckte saken:

Som just vuxit upp och gift sig och fått barn
som just har slutat skolan och gift sig och fått barn,
som just vuxit upp och gift sig och fått barn
som just har slutat . . .


Christian
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1512) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Carina Månsson - Måndag den 20 oktober 2008 kl. 18.07
Christian, jag har INGA funderingar på att jag skulle vara släkt med Nils Dacke. Jag har nästan ingen släkt därifrån de trakterna, bara ett par anor åt södra Möre till, och de är outforskade. För övrigt måste man kunna diskutera en person utan att anse sig släkt med den. Och Nils Dacke är ett mycket bra ämne till diskussion, då han är en del av Smålands historia. Jag har aldrig påstått att jag är släkt med honom. Däremot så måste man få spekulera lite. Då har du missuppfattat det. Jag lämnar Dacke-diskussionen nu.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 20 oktober 2008 kl. 18.28.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1513) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 20 oktober 2008 kl. 18.17
Hej Christian

Tror vi har samma tankegångar. I ditt räkneexempel använder du dig av ättlingar, i mitt (se inlägg från den 11 oktober 23:49) använde jag mig av förfäder.

Har själv funderingar på att jag skulle kunna härstamma, om inte från Dackes släkt, så möjligen från en eller flera av hans män. Har bara inte fått det bekräftat genom källorna. Har hälften av mina förfäder i Torsås kommun och nordöstra Karlskrona kommun, precis från de delar som Nils Dacke har levt.

Mvh

Håkan
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1514) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Måndag den 20 oktober 2008 kl. 18.43
Carina, du får faktiskt ursäkta men jag tolkar ditt inlägg från lördagen den 11 oktober 2008 kl. 20.55 som att du har funderingar i de banorna:

Har nog själv en del anor från de trakterna men har inte forskat något längre på dom än, men jag ska ta itu med dem en vacker dag. Några ättlingar från Nils Dackes släkt tycker man bör finnas, även om det kanske inte är i rakt nedstigande led..

Jag tycker definitivt inte du ska avsluta diskussionen så här tvärt

Nils Dackes svåger ska ju ha hetat Holme. Det är ett intressant namn eftersom det åtminstone för Blekinges del är vad jag känner till "unikt" för en enda "släkt". Och den håller till Rödeby och Augerums socknar. "Stamfadern" finns belagd en bit ned på 1600-talet. Men sedan är det ju ett "glapp" på 100 år bakåt i tiden.

Håkan, har du någon Holme med bland dina anor?

Christian

(Ändrat av kontoinnehavaren den 20 oktober 2008 kl. 19.06.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1515) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Carina Månsson - Måndag den 20 oktober 2008 kl. 19.28
Då får du ursäkta, Christian, att jag uttryckte mig fel. Jag menar släktingar till Håkan, vilket ju inte mina ord uttrycker, ser jag. Ibland blir det skrivna språket, litegrann som "man tänker i huvudet", och i detta fallet uttryckte jag mig luddigt och det hamnade i fel sammanhang.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1517) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 20 oktober 2008 kl. 19.57
Hej Christian

Jag har en Holme i mina anor, nämligen:

Holme Bildt. Han föddes omkring 1490 och stod antecknad som jordbrukare i Bränderås i Torsås församling 1545-1550, tidigare och även senare jordbrukare i Hallasjö.

Hälsningar

Håkan

(Ändrat av kontoinnehavaren den 20 oktober 2008 kl. 21.45.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1580) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Birgitta Olsson - Fredag den 24 oktober 2008 kl. 19.38
Hej Niclas och Christian

Nu har jag öppnat en ny diskussion om Hanesläkten under en egen rubrik.

Mvh

Birgitta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1581) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - forumguide - Fredag den 24 oktober 2008 kl. 21.19
Fem inlägg från den 22-24 oktober har flyttats till Allmänt om Småland: Hanesläkten.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1590) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck - Lördag den 25 oktober 2008 kl. 11.54
I KGF-Nytt [Kronobergs genealogiska förenings medlemstidning] nr 94 (sept. 2006) s 8-9 har jag skrivit en artikel Nils Dackes släkt - vad vet man egentligen?. Så här ser släkttavlan ut:

Nis Dackes släkt


Nils Dackes far nämns inte alls i källorna kring dackeupproret, men väl flera andra av hans släktingar. Av denna källornas tystnad torde man kunna sluta sig till att fadern var död vid tiden för dackefejdens utbrott. Nils Dacke hade däremot en farbror Olof Dacke som deltog i upproret på 1540-talet. Denne blev fångad 1543 av kungens trupper och avrättades i Stockholm varefter stegling skedde. Nils Dackes mor såväl som hustru levde 1543 då kungens ståthållare på Kalmar fick order att leta fram dem, troligen för att på detta vis sätta press mot upprorsledaren. En son till Nils Dacke hette som sin farfars bror Olof Dacke, en ”drengh om tiyio åhr” som blev ihjälslagen av Torsåsbönderna. Dessa var alltså inte speciellt Dackevänliga utan vände kappan efter vinden 1543. En annan son till Nils Dacke blev fångad och sänd upp till Stockholm där han blev avrättad, varefter kroppen steglades. En tredje son fördes också som fången till Stockholm där han avled av pest. I en lista på fångna Dackeanhängare som skulle föras till Stockholm 1543 nämns en Nils Nilsson, den ende med Nils i fadersnamnet – måhända var denne en av de två sönerna till upprorsledaren?

Nils Dacke hade alltså åtminstone tre söner om man ska tolka krönikornas uppgifter. En invändning är att krönikornas uppgifter kan ha blivit fel eller att informanternas uppgifter blivit felciterade i krönikorna.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post1591) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Lördag den 25 oktober 2008 kl. 13.50
Hej Niklas

Mycket intressanta uppgifter. Du nämner en lista på fångna Dackeanhängare som skulle föras till Stockholm 1543. Vet du något mer om denna lista. Vilka namn och adresser för all del framgick på denna lista?

Hälsningar

Håkan
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post18852) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Måndag den 18 maj 2020 kl. 18.22
Vill bara tala om att jag hittade lite information om Nils Dacke på följande länk:

http://wadbring.com/historia/sidor/dackefejden.htm

Ni kanske redan kände till den.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)