Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Småland (övrigt)   >   Forskningsprojekt i Småland   >  
Sunnerbo härad - domböcker
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8876) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lars-Ola Jacobsson (Loj) - Onsdag den 09 mars 2011 kl. 19.53
När nu fler och fler domböcker blir tillgängliga via AD-online, så antar jag att fler vill fördjupa sig i dess innehåll. Dyker det upp något intressant i texten så noteras detta, eller rent utav renskrivs texten. Skulle flera personer ha intresse i ett och samma härad, så tror jag att de gamla böckerna skulle kunna skrivas av i sin helhet, genom att bidrag från olika personer sammanställs.

Sunnerbo härad intar en speciel position i min egen forskning då jag har flera grenar av mitt släktträd där. Därför har det varit naturligt att även studera domböckerna och skriva av lite här och var, om släkt och andra intressanta personer och händelser. Men jag har även skrivit av ett par årgångar i sin helhelt (1659-64). Diverse bidrag har jag fått från Niclas Rosenbalck och Christer Arvidsson, som båda har intresse av dessa handlingar.

Så jag undrar om det finns någon som är intresserade av att bidra till att Sunnerbo domböcker blir avskrivna och även att ett bra register skapas?

Undrar även om någon har en bra ide om hur ett färdigt resultat skulle kunna presenteras?
I bokform?, hemsida?, PDF-filer?, eller en databas på CD?

Mvh, Lars-Ola, Knäred
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8879) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Fredag den 11 mars 2011 kl. 00.09
Ett bra exempel är väl t.ex. de "Sammandrag av Fryksdals härads domböcker" som gjordes av Gunnar Almqvist i bl.a. samarbete med Östra Emterviks hembygdsförening utanför Sunne i Värmland. Det omfattade tiden 1602 - 1750 i fyra delar. Det var i och för sig bara kortfattade sammanfattningar, men med ett väldigt bra registersystem.
Går man in på föreningens hemsida finns det mer information.

Ett annat exempel är avskrifter av Hammerdals tingslags domböcker i Jämtland som rör tiden 1646 - 1687.
http://web.comhem.se/~u63806870/hammerdal/index.html

Mvh/Sten Magnusson
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8920) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck (Niclas) - Söndag den 13 mars 2011 kl. 10.27
Tidigare har Nils Aschan publicerat utdrag ur just Sunnerbo domböcker. Detta var ingalunda heltäckande utan enbart enstaka nedslag på sådant han tyckte var intressant att förmedla till en större krets. Dessa finns publicerade i tre delar under artikelnamnet "Ur Sunnerbo härads domböcker" i Hyltén-Cavalliusföreningens årsskrift: 1935 s. 3–51, 1937 s. 155–183, 1938 s. 225–262. Hyltén-Cavalliusföreningens årsskrift lever vidare och heter idag Kronobergsboken. Det finns säkerligen möjlighet att få publicerat en större heltäckande avskrift för Sunnerbo härads domböcker i denna publikation som specialtryck, vilket har skett tidigare (bl a Kronobergs läns herrgårdar av P.G. Vejde som publicerades som H-C. föreningens årsskrift 1928-29).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8923) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Måndag den 14 mars 2011 kl. 07.51
Vilket år är startår för Hyltén-Cavalliusföreningens årsskrift som alltså ska vara föregångare till Kronobergsboken?

Mvh/Sten Magnusson

(Ändrat av Vedhuggaren1 den 14 mars 2011 kl. 07.54.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8932) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson (Vedhuggaren1) - Onsdag den 16 mars 2011 kl. 07.30
Jag hörde mig för med en bibliotekarie på mitt jobb igår och fick då veta att första skriften ska ha utgivits omkring 1920.

Mvh/Sten Magnusson
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8951) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lars-Ola Jacobsson (Loj) - Lördag den 19 mars 2011 kl. 07.45
Hejsan Niclas

En bokutgivning genom "Kronobergsboken" skulle vara trevligt. Dock blir det inte bara en bok... De sex år jag har avskrivna (1659-64) är tillsammans på 192 uppslag. Det vill säga ca 400 sidor, skulle sedan ett bra register läggas till kan det bli ytterligare 50-100 sidor. Så det skulle bli många böcker om till exempel hela 1600-talet skulle täckas in... Men böcker är ju alltid trevliga.

Får fundera vidare och fortsätta skriva av lite intressanta mål.

Mvh, Lars-Ola, Knäred
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8952) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Niclas Rosenbalck (Niclas) - Lördag den 19 mars 2011 kl. 14.18
Sten, första boken av HCFÅ utgavs 1920. Under namnet Hyltén-Cavalliusföreningens årsbok publicerades dessa fram till årgång 1962/63. Starta en ny annan diskussion om detta så kan vi ta upp om innehållet i dessa där.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9372) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lars-Ola Jacobsson (Loj) - Lördag den 21 maj 2011 kl. 11.32
Hejsan

Om någon är intresserad av hur en av mina domboksavskrifter ser ut,så skicka ett mail till mig så sänder jag 1662 års dombok för Sunnerbo.

Mvh, Lars-Ola, Knäred
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post9454) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Martin Brandt (Martinb) - Söndag den 29 maj 2011 kl. 21.46
Hej,

Jag och min "forskarpartner" Torbjörn Jerlerup har ett projekt om Luggude härad där domböcker delvis ingår, vi har valt att lägga allt detta på en Wiki (likt wikipedia). Funkar bra då man lätt kan länka delar av texter, t.ex. personnamn till artiklar om dem.

T.ex. så här: Hultabo, Väsby (kunde inte göra det till en länk för den innehöll kommatecken)

Domboksmålen är där sorterade efter orter/gårdar.. men jag tror torbjörn börjat skriva av hela domboken från start också.

mvh
Martin

(Ändrat av Martinb den 29 maj 2011 kl. 21.46.)

- - - - - - - - - -

Länken fixad. Man sätter ett bakvänt snedstreck \ framför kommatecken som ska ingå i länken, så räknas det inte som en del av koden.

Forumguiden
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)